Menu Zamknij

Sernik z brzoskwiniami i bezową pianką

Sernik – rodzaj ciasta deserowego ,którego głównym składnikiem jest biały ser. Od dawna króluje na  świątecznych stołach. Zarówno sernik tradycyjny jak i z różnymi dodatkami .Proponuję przepis na smaczny sernik z brzoskwiniami, Na spodzie kruchutkie ciasto ,bezowa pianka i puszysta masa serowa .Zawsze się udaje ,a goście prozą o przepis .Jeśli nie macie pomysłu na świąteczny sernik to zachęcam. (Bardzo ważne, jeżeli używamy twarogu z wiaderka ,należy odlać płyn usadzony  na wierzchu.)


Sernik z brzoskwiniami składniki:

  • 250g masła
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu 3 krotnie mielonego
  • 2 jaja rozmiar M
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru 1 
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
Składniki na beze:

  • 5 białek
  • 200g cukru
  • szczypta soli 

Sernik z brzoskwiniami przepis:

  1. Kruche ciasto-mąkę przesiać przez sito razem  z proszkiem do pieczenia.. Schłodzone masło pokroić w kostkę . Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, masło  jaja oraz cukier puder .Szybko wyrobić ręką, Gotowe ciasto podzielić na 2 części. 1/3  i 2/3 . Mniejszą część  zawinąć w folię i schować do zamrażalnika by stwardniało  Blaszkę o wymiarach 23×33 posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia .Dno blaszki i boki na ok 2 cm wylepić kruchym ciastem (tym większym kawałkiem 2/3 ).Ciasto ponakłuwać widelcem. Nagrzać piekarnik do 190 st.C i piec przez około 15 minut. 
  2. Wszystkie składniki masy serowej muszą być pokojowej temperatury. W misce najpierw utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę .Dodawać po 1 jajku cały czas ucierając .Następnie dodać budyń oraz po kolei łyżka po łyżce twaróg cały czas miksując na mniejszych obrotach.
  3. Odsączyć brzoskwinie i pokroić w kostkę.
  4. Na podpieczony kruchy spód wylać masę serową ,a na wierzch poukładać pokrojone w kostkę brzoskwinie.
  5. Pianka bezowa: W misce ubijać białka ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany .Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier najlepiej drobny .Ubijać do czasu uzyskania sztywnej ,lśniącej piany. U
  6. Ubitą pianę  przełożyć na masę serową z brzoskwiniami. 
  7. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika 1/3.
  8. Piekarnik nagrzać do 180st.C z funkcją góra -dół i piec 60 minut. Po 40 minutach można przykryć wierzch sernika folią aluminiową ,by z góry ciasto kruche zbytnio się nie przypiekło
  9. Po upieczeniu zostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku. Jak przestygnie oprószyć ciasto cukrem pudrem i włożyć do lodówki ,aby masa serowa stężała.Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *