Sernik – rodzaj ciasta deserowego ,którego głównym składnikiem jest biały ser. Od dawna króluje na świątecznych stołach. Zarówno sernik tradycyjny jak i z różnymi dodatkami .Proponuję przepis na smaczny sernik z brzoskwiniami, Na spodzie kruchutkie ciasto ,bezowa pianka i puszysta masa serowa .Zawsze się udaje ,a goście prozą o przepis .Jeśli nie macie pomysłu na świąteczny sernik to zachęcam. (Bardzo ważne, jeżeli używamy twarogu z wiaderka ,należy odlać płyn usadzony na wierzchu.)
- 250g masła
- 3 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu 3 krotnie mielonego
- 2 jaja rozmiar M
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru 1
- 100 g masła
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
Składniki na beze:
- 5 białek
- 200g cukru
- szczypta soli
Sernik z brzoskwiniami przepis:
- Kruche ciasto-mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia.. Schłodzone masło pokroić w kostkę . Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, masło jaja oraz cukier puder .Szybko wyrobić ręką, Gotowe ciasto podzielić na 2 części. 1/3 i 2/3 . Mniejszą część zawinąć w folię i schować do zamrażalnika by stwardniało Blaszkę o wymiarach 23×33 posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia .Dno blaszki i boki na ok 2 cm wylepić kruchym ciastem (tym większym kawałkiem 2/3 ).Ciasto ponakłuwać widelcem. Nagrzać piekarnik do 190 st.C i piec przez około 15 minut.
- Wszystkie składniki masy serowej muszą być pokojowej temperatury. W misce najpierw utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę .Dodawać po 1 jajku cały czas ucierając .Następnie dodać budyń oraz po kolei łyżka po łyżce twaróg cały czas miksując na mniejszych obrotach.
- Odsączyć brzoskwinie i pokroić w kostkę.
- Na podpieczony kruchy spód wylać masę serową ,a na wierzch poukładać pokrojone w kostkę brzoskwinie.
- Pianka bezowa: W misce ubijać białka ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany .Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier najlepiej drobny .Ubijać do czasu uzyskania sztywnej ,lśniącej piany. U
- Ubitą pianę przełożyć na masę serową z brzoskwiniami.
- Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika 1/3.
- Piekarnik nagrzać do 180st.C z funkcją góra -dół i piec 60 minut. Po 40 minutach można przykryć wierzch sernika folią aluminiową ,by z góry ciasto kruche zbytnio się nie przypiekło
- Po upieczeniu zostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku. Jak przestygnie oprószyć ciasto cukrem pudrem i włożyć do lodówki ,aby masa serowa stężała.Smacznego