Sledzie proboszcza -to idealne danie na święta ,sylwestra jak i cały karnawał. Bardzo smaczne śledzie z dodatkiem marynowanych grzybków. Prosty i szybki przepis na śledzie w oleju z dodatkami . Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.
Sledzie proboszcza składniki:
- ok.200 g marynowanych grzybków(u mnie pieczarki )
- 4 płaty śledziowe ala matias
- 1 cebula
- 2 łyżki pietruszki siekanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- około 60 ml oleju rzepakowego
- do smaku sól i pieprz
Sledzie proboszcza przepis:
- Sledzie zamoczyć w mleku lub w wodzie .Można skrócić czas moczenia ,poprzez co jakiś czas wymieniając wodę lub mleko.Najlepiej posmakować za każdym razem ,czy taki słony smak nam odpowiada.
- Wymoczone śledzie osuszyć ręczniczkami papierowymi. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na ok 30 minut
- Następnie każdy kawałek fileta kroimy w paseczki o szerokości 3 cm.
- Cebulkę kroimy w piórka .Najlepiej przelać ją wrzątkiem na sicie ,aby trochę zmiękła. Ostudzić.
- Grzybki marynowane (u mnie pieczarki ) pokroić w kosteczkę.
- Pietruszkę drobno posiekać.
- Do miski wrzucamy śledzie ,grzybki ,cebulkę ,pietruszkę oraz olej .Doprawić solą i pieprzem..Wymieszać.
- Zamknąć śledzie w pojemniczku lub słoiku i odstawić do lodówki ,najlepiej na całą noc ,aby smaki się przegryzły.