Menu Zamknij

Śledzie z curry z ogórkiem

Sledzie z curry.  Pyszne, klasyczne śledzie z curry z dodatkiem ogórka. Smaczne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Prawdą jest ,że najlepiej smakują potrawy domowe wykonane od podstaw. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.


Składniki na śledzie:

  • 4 płaty śledziowe ala matias w oleju -ok 460 g po odsączeniu
  • 1 mała cebula
  • 4 małe ogórki konserwowe
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Składniki na zalewę:

  • pół łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • pół szklanki oleju rzepakowego-125 ml
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przepis na śledzie z curry z ogórkiem:

  1. Płaty śledziowe wymoczyć. Osuszone pokroić w paseczki.
  2. Ogórki konserwowe pokroić na ćwiartki. Cebulkę pociąć w krążki.
  3. Szczypiorek posiekać.
  4. składniki zalewy wymieszać.
  5. Do miseczki przełożyć śledzie, pokrojone ogórki, cebulę i szczypiorek. Wlać zalewę i wymieszać.
  6. Włożyć do słoika i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *