Sledzie z curry. Pyszne, klasyczne śledzie z curry z dodatkiem ogórka. Smaczne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Prawdą jest ,że najlepiej smakują potrawy domowe wykonane od podstaw. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.
Składniki na śledzie:
- 4 płaty śledziowe ala matias w oleju -ok 460 g po odsączeniu
- 1 mała cebula
- 4 małe ogórki konserwowe
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Składniki na zalewę:
- pół łyżeczki przyprawy curry w proszku
- pół szklanki oleju rzepakowego-125 ml
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
Przepis na śledzie z curry z ogórkiem:
- Płaty śledziowe wymoczyć. Osuszone pokroić w paseczki.
- Ogórki konserwowe pokroić na ćwiartki. Cebulkę pociąć w krążki.
- Szczypiorek posiekać.
- składniki zalewy wymieszać.
- Do miseczki przełożyć śledzie, pokrojone ogórki, cebulę i szczypiorek. Wlać zalewę i wymieszać.
- Włożyć do słoika i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego.