Karp niewątpliwie od zawsze był tradycyjnym daniem na świątecznym stole. W mojej rodzinie powodzeniem cieszy się karp smażony z cebulką .Ta potrawa naprawdę zachwyca smakiem. Rybka jest smaczna i aromatyczna. Bardzo ważne jest to ,aby karpia najpierw wymoczyć w mleku lub można też obłożyć rybę plastrami cebuli i skropić sokiem z cytryny . w ten sposób pozbywamy się posmaku mułu .Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.
Smażony karp z cebulką składniki:
- 500g filetów z karpia (można też kupić gotowe dzwonki)
- 1 łyżka masła do smażenia
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 cebula
- mąka do opanierowania
- sól ,pieprz ,papryka mielona słodka
- natka pietruszki do oprószenia
Smażony karp z cebulką przepis:
- Karpia należy wymoczyć w mleku ,można tez obłożyć cebulą i skropić sokiem z cytryny .Z karpia pozbywamy się ewentualnych łusek oraz obcinamy płetwy. Rybę porządnie opłukać wodą ,aby pozbyć się śluzu .
- Następnie osuszamy papierowymi ręcznikami Kroimy na mniejsze kawałki ok 3 cm .Ponownie skropić sokiem z cytryny.
- Rybę przełożyć do czystego pojemnika ,zamknąć i włożyć do lodówki na około 2 godziny .Po tym czasie ponownie osuszyć rybę .Następnie solimy ,pieprzymy i posypujemy papryką do smaku .
- Na patelni rozgrzewamy masło wraz z olejem ,obtaczamy każdy kawałek w mące i smażymy z obu stron na rumiany kolor .
- Cebulkę pokroić w piórka ok 0,5 cm i zeszklić na tym samym tłuszczu ,na którym smażyła się ryba. Doprawić troszkę solą i pieprzem.
- Gdy cebulka się zeszkli dodać usmażoną rybę i jeszcze chwilę razem smażyć ok 3 minuty . Przed końcem na chwilę smażyć pod przykryciem.
- Rybkę podać z posiekaną pietruszką.
Takie proste przepisy są najlepsze. Spróbuję, mam nadzieję, że posmakuje wszystkim!