Menu Zamknij

Smażony karp z cebulką

Karp niewątpliwie od zawsze był tradycyjnym daniem na świątecznym stole. W mojej rodzinie powodzeniem cieszy się karp smażony z cebulką .Ta potrawa naprawdę zachwyca smakiem. Rybka jest smaczna i aromatyczna. Bardzo ważne jest to ,aby karpia najpierw  wymoczyć w mleku lub można też obłożyć rybę plastrami cebuli i skropić sokiem z cytryny . w ten sposób pozbywamy się posmaku mułu .Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.

 

Smażony karp z cebulką składniki:

  • 500g filetów z karpia (można też kupić gotowe dzwonki)
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 cebula
  • mąka do opanierowania
  • sól ,pieprz ,papryka mielona słodka
  • natka pietruszki do oprószenia

Smażony karp z cebulką przepis:

 
  1. Karpia należy wymoczyć w mleku ,można tez obłożyć cebulą i skropić sokiem z cytryny .Z karpia pozbywamy się ewentualnych łusek oraz obcinamy płetwy. Rybę porządnie opłukać wodą ,aby pozbyć się śluzu .
  2. Następnie osuszamy papierowymi ręcznikami Kroimy na mniejsze kawałki ok 3 cm .Ponownie skropić sokiem z cytryny.
  3. Rybę przełożyć do czystego pojemnika ,zamknąć i włożyć do lodówki na około 2 godziny .Po tym czasie ponownie osuszyć rybę .Następnie solimy ,pieprzymy i posypujemy papryką do smaku .
  4. Na patelni rozgrzewamy masło wraz z olejem ,obtaczamy każdy kawałek w mące i smażymy z obu stron na rumiany kolor .
  5. Cebulkę pokroić w piórka ok 0,5 cm i zeszklić na tym samym tłuszczu ,na którym smażyła się ryba. Doprawić troszkę solą i pieprzem.
  6. Gdy cebulka się zeszkli dodać usmażoną rybę i jeszcze chwilę razem smażyć ok 3 minuty . Przed końcem na chwilę smażyć pod przykryciem.
  7. Rybkę podać z posiekaną pietruszką.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *