Menu Zamknij

Uszka z grzybami do barszczu

Domowe uszka z grzybami to tradycyjna wigilijna potrawa. Podawana jako pierwsza na świątecznym stole razem z barszczem. Uszka wigilijne świetnie uzupełniają smak i aromat domowego barszczyku. Domowe potrawy wykonane własnoręcznie smakują najlepiej. U mnie w domku tradycją jest rodzinne lepienie uszek i pierogów. Mile razem spędzamy czas przedświąteczny.Przygotowanie uszek wigilijnych nie jest skomplikowane. Serdecznie polecam prosty przepis na wigilijne uszka .

Uszka z grzybami składniki na ciasto:
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500 (ok.300g)
  • szczypta soli
  • pół szklanki wrzącej wody
Farsz do uszek:

Około 60 g suszonych grzybów leśnych zalać zimną wodą (do przykrycia) i odstawić na całą noc. Następnego dnia wodę wraz z grzybami gotować około 30 minut. Odcedzić grzyby na sitku .Odcedzone pokroić w drobną kostkę. Następnie 2 cebule pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać czubatą łyżkę  masła 1 łyżkę oliwy .Wrzucić cebulkę i smażyć, aż się zeszkli. Następnie kolejno dorzucić grzybki i smażyć całość na średnim ogniu przez ok 3 minuty. Na koniec dodać 2 łyżeczki bułki tartej oraz doprawić dość intensywnie solą i mielonym pieprzem. Wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Podany farsz wystarczy do nadziania ok.70-80 uszek.



Jak zrobić ciasto na uszka:
  1. Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i żółtko. Wymieszać. Do rondla wlać wrzątek roztopić w nim masło, a następnie jeszcze gorące przelać do mąki i wymieszać. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakami ,aż ciasto będzie elastyczne i łatwo będzie odchodziło od dłoni. Gotowe ciasto podzielić na kilka części. Nieużywane ciasto przykryć woreczkiem lub bawełnianą ściereczką, żeby nie wyschło. Ciasto bardzo cienko rozwałkować, a następnie za pomocą większego kieliszka lub foremki wycinać kółeczka o średnicy ok.5 cm. Na każdy kawałek nałożyć małą porcję farszu.(około pół łyżeczki) .Złożyć kółeczko na pół i zlepić brzegi. Następnie oba końce uszka zlepić ze sobą ( najłatwiej to zrobić oplatając pierożek na palcu wskazującym) tworząc uszko. Uszka układać na blacie oprószonym mąką i przykryć ściereczką by nie wyschły. Uszka wrzucać do wrzącej, osolonej wody partiami. Gotować przez około 2 minuty od wypłynięcia. Pamiętajmy ,by każdą porcję wrzucać na wrzącą wodę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *