Menu Zamknij

Chrupiące udka z kurczaka z piekarnika

Kurczak z chrupiącą skórką – to propozycja na smaczny i szybki obiadek np.niedzielny. Soczysty w środku, podany z ziemniaczkami,frytami i np.gotowaną marchewką. Przepyszne. Bez wysiłku możecie przygotować takiego kurczaka, wystarczy parę przypraw,a wszyscy będą palce lizać.

Składniki:

  • 6 udek
  • 6 – 7 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 utarte ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Udka myjemy, osuszamy. Ze wszystkich składników robimy marynatę.
  2. Nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 190 st, Układamy na blaszce mięso i pieczemy około 45 minut.Jeżeli lubicie bardziej przypieczoną skórkę ,można dłużej.(Należy sprawdzać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *