Menu Zamknij

Domowe chipsy z tortilli

Domowe chipsy z tortilli serowo-czosnkowe. Doprawione ze swoimi ulubionymi przyprawami wg. uznania smakują najlepiej. Banalnie proste w wykonaniu, przygotowanie takich chipsów trwa zaledwie kilka chwil.Taka przekąska świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezkach, a także jako chrupiąca przegryzka przy oglądaniu tv. Lepiej wybrać chipsy domowej roboty, bez nadmiaru tłuszczu i ulepszaczy. Podajemy z ulubionymi sosami – u mnie czosnkowy.

Składniki:

  • 2 placki pszennej tortilli

Składniki na marynatę:

  • 50 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g tartego żółtego startego sera lub twardego sera typu parmezan
  • szczypta chilli, ziół prowansalskich, oregano, bazylii

Wykonanie:

  1. Placki tortilli podzielić na 16 trójkątów.
  2. Masło rozpuścić w kubeczku. Przelać do miseczki .Dodać do masła czosnek wyciśnięty przez praskę.
  3. Następnie dodać paprykę, potarty ser i wszystkie zioła.
  4. Każdy kawałek namoczyć w marynacie i układać osobno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku do 160 st. około 10-13 minut. Najlepiej sprawdzić stan upieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *