Domowe chipsy z tortilli serowo-czosnkowe. Doprawione ze swoimi ulubionymi przyprawami wg. uznania smakują najlepiej. Banalnie proste w wykonaniu, przygotowanie takich chipsów trwa zaledwie kilka chwil.Taka przekąska świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezkach, a także jako chrupiąca przegryzka przy oglądaniu tv. Lepiej wybrać chipsy domowej roboty, bez nadmiaru tłuszczu i ulepszaczy. Podajemy z ulubionymi sosami – u mnie czosnkowy.
Składniki:
- 2 placki pszennej tortilli
Składniki na marynatę:
- 50 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 20 g tartego żółtego startego sera lub twardego sera typu parmezan
- szczypta chilli, ziół prowansalskich, oregano, bazylii
Wykonanie:
- Placki tortilli podzielić na 16 trójkątów.
- Masło rozpuścić w kubeczku. Przelać do miseczki .Dodać do masła czosnek wyciśnięty przez praskę.
- Następnie dodać paprykę, potarty ser i wszystkie zioła.
- Każdy kawałek namoczyć w marynacie i układać osobno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 160 st. około 10-13 minut. Najlepiej sprawdzić stan upieczenia.