Menu Zamknij

Łosoś z piekarnika

Łosoś z piekarnika – lekki, zdrowy i smaczny. Super pomysł na piątkowy obiad i nie tylko. Smaczna rybka polana wcześniej przygotowaną marynatą po upieczeniu powala swoim soczystym smakiem. Przygotowanie jej jest proste i nie wymaga dużo czasu.Tą wspaniałą rybkę przygotujemy w około 30 minut. Upieczonego łososia można podawać z sosem ziołowym,pieczonymi ziemniaczkami , z dodatkiem ulubionej sałatki lub też świeżych warzyw. Jeżeli szukacie pomysłu na szybki i smaczny obiadek to zachęcam ,aby zrobić tą pyszną rybkę.

Składniki:

  • ok 340 g filetu z łososia
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Dodatkowo :

  • 3 cienkie plastry cytryny
  • 1 ząbek czosnku

Łosoś z piekarnika przepis:

  1. Filetu myjemy, osuszamy.Kroimy na 2 porcje i układamy na dnie naczynia żaroodpornego skórką do dołu.
  2. Czosnek kroimy w plasterki.
  3. Cytrynę również pokroić w cienkie plasterki
  4. Przygotowujemy marynatę: mieszamy ze sobą miód, sos sojowy, olej rzepakowy oraz sok z cytryny.
  5. W naczyniu żaroodpornym wkładamy łososia, doprawiamy odrobiną soli(nie mocno ,bo sos sojowy jest słony) i mielonym pieprzem.
  6. Polać łososia przygotowaną marynatą.
  7. Na wierz ryby układamy czosnek i pokrojoną w cienkie plastry cytrynę.
  8. Do naczynia można też włożyć 2 pomidorki .
  9. Zapiekać w temperaturze 210 st. góra – dół na środkowym poziomie.
  10. Jak długo piec? Zależy od grubości fileta (im grubszy to czas dłuższy) . Pieczenie nie przekracza 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *