Łosoś z piekarnika – lekki, zdrowy i smaczny. Super pomysł na piątkowy obiad i nie tylko. Smaczna rybka polana wcześniej przygotowaną marynatą po upieczeniu powala swoim soczystym smakiem. Przygotowanie jej jest proste i nie wymaga dużo czasu.Tą wspaniałą rybkę przygotujemy w około 30 minut. Upieczonego łososia można podawać z sosem ziołowym,pieczonymi ziemniaczkami , z dodatkiem ulubionej sałatki lub też świeżych warzyw. Jeżeli szukacie pomysłu na szybki i smaczny obiadek to zachęcam ,aby zrobić tą pyszną rybkę.
Składniki:
- ok 340 g filetu z łososia
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Dodatkowo :
- 3 cienkie plastry cytryny
- 1 ząbek czosnku
Łosoś z piekarnika przepis:
- Filetu myjemy, osuszamy.Kroimy na 2 porcje i układamy na dnie naczynia żaroodpornego skórką do dołu.
- Czosnek kroimy w plasterki.
- Cytrynę również pokroić w cienkie plasterki
- Przygotowujemy marynatę: mieszamy ze sobą miód, sos sojowy, olej rzepakowy oraz sok z cytryny.
- W naczyniu żaroodpornym wkładamy łososia, doprawiamy odrobiną soli(nie mocno ,bo sos sojowy jest słony) i mielonym pieprzem.
- Polać łososia przygotowaną marynatą.
- Na wierz ryby układamy czosnek i pokrojoną w cienkie plastry cytrynę.
- Do naczynia można też włożyć 2 pomidorki .
- Zapiekać w temperaturze 210 st. góra – dół na środkowym poziomie.
- Jak długo piec? Zależy od grubości fileta (im grubszy to czas dłuższy) . Pieczenie nie przekracza 15 minut.