Menu Zamknij

Margaretka – ciasto bez pieczenia!

Ciasto Margaretka to bardzo pyszny deser który sam rozpływa się w ustach i w dodatku bez pieczenia.Swoją nazwę zawdzięcza ciasteczkom,które ułożone są na wierzchu.Nie każdy ma chęć i ochotę ,aby spędzić dużo czasu na przygotowanie ciasta domowej roboty. Tak więc proponuję Margaretkę, która jest smaczna ,szybka w przygotowaniu i na dodatek nie potrzeba piekarnika.Idealna na święta,przyjęcia rodzinne lub spotkanie ze znajomymi. Jeżeli szukasz ciasta łatwego, szybkiego i smacznego ! to zachęcam do skorzystania mojego sprawdzonego przepisu.

Ciasto Margaretka składniki:

  • Na blaszkę 23×30
  • Biszkopty 200g (ja zakupiłam w Biedronce jedno opakowanie)
  • galaretka przezroczysta 3 szt
  • galaretka cytrynowa 2 szt
  • Śmietana 30% -500 ml
  • 1 opakowanie ciasteczek z nadzieniem (dostępne w Biedronce)

Ciasto Margaretka wykonanie:

  1. Przezroczystą galaretkę rozpuścić w 600 ml wrzącej wody. Pozostawić do ostudzenia i tężenia.
  2. Na spodzie blaszki układamy biszkopty.
  3. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Następnie cienkim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę. (jeżeli nie mamy galaretki przezroczystej ,może być cytrynowa)
  4. Masę śmietanową przelewamy na biszkopty.Wkładamy blaszkę do lodówki, aby masa nieco stężała.
  5. Następnie na wierzch masy układamy ciasteczka.
  6. Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 700 ml wrzątku. Studzimy, odstawiamy do lekkiego stężenia i zalewamy ciasto.
  7. Chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *