Menu Zamknij

Pieczone ziemniaki z piekarnika

Pieczone ziemniaki z piekarnika- zawsze wychodzą chrupiące. Z przyprawami smakują wyśmienicie i są mniej kaloryczne od frytek. Bardzo proste w wykonaniu. Idealnie pasują do dań obiadowych. To również świetny pomysł na samodzielną przekąskę np. z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Pieczone ziemniaki z piekarnika – składniki

  • 7-8 dużych ziemniaków
  • 3 -4 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 4-5 łyżeczek przyprawy do ziemniaków (przyprawę można zastąpić mieszanką np.zioła prowansalskie,świeży rozmaryn papryka słodka,czosnek,sol,pieprz ,oliwa )
  • Garnek z letnią wodą (do podgotowania ziemniaków).

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaczki obrać,umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka z wodą, dodać cukier i odgotować od wrzenia około 10 minut. Odcedzić na sitku i poczekać do odparowania.
  2. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć na niej ziemniaczki .Polać olejem, posypać przyprawą d ziemniaków ,słodką czerwoną papryką i dokładnie wymieszać,by każdy ziemniak był otoczony w przyprawach.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku w temp.200 st. około 40 minut. Po 20 minut pieczenia warto przemieszać ziemniaczki,aby zarumieniły się z każdej strony. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *