Pieczone ziemniaki z piekarnika- zawsze wychodzą chrupiące. Z przyprawami smakują wyśmienicie i są mniej kaloryczne od frytek. Bardzo proste w wykonaniu. Idealnie pasują do dań obiadowych. To również świetny pomysł na samodzielną przekąskę np. z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Pieczone ziemniaki z piekarnika – składniki
- 7-8 dużych ziemniaków
- 3 -4 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 4-5 łyżeczek przyprawy do ziemniaków (przyprawę można zastąpić mieszanką np.zioła prowansalskie,świeży rozmaryn papryka słodka,czosnek,sol,pieprz ,oliwa )
- Garnek z letnią wodą (do podgotowania ziemniaków).
Sposób przygotowania:
- Ziemniaczki obrać,umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka z wodą, dodać cukier i odgotować od wrzenia około 10 minut. Odcedzić na sitku i poczekać do odparowania.
- Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć na niej ziemniaczki .Polać olejem, posypać przyprawą d ziemniaków ,słodką czerwoną papryką i dokładnie wymieszać,by każdy ziemniak był otoczony w przyprawach.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temp.200 st. około 40 minut. Po 20 minut pieczenia warto przemieszać ziemniaczki,aby zarumieniły się z każdej strony. Smacznego.