Menu Zamknij

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Sałatka z tuńczykiem!-prosta,szybka i ze smakiem.Tuńczyk z ulubionymi dodatkami od wielu lat jest hitem na różnego rodzaju przyjęciach.Sałatkę z tuńczyka przygotowuje się na wiele sposobów. Można ja modyfikować wg. upodobania. Zapraszam do wypróbowania mojego prostego przepisu sałatki.

Sałatka z tuńczyka składniki:

  • 1 woreczek ryżu (u mnie parboiled ),ponieważ zachowuje swój kształt i się nie rozgotowuje.
  • 3 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju (tuńczyk w kawałkach)
  • 3 ogórki konserwowe
  • pół puszki konserwowej kukurydzy
  • połowę malutkiej cebulki czerwonej
  • pęczek koperku
  • 4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Sałatka z tuńczyka wykonanie:

  1. Ryż ugotować w posolonej wodzie .odcedzić i pozostawić do ostudzenia.
  2. Jajka gotujemy na twardo .Studzimy i kroimy w kosteczkę.
  3. Ogórki konserwowe odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę..
  4. Kukurydzę również odsączyć z zalewy .(potrzebne do sałatki pół puszki).
  5. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
  6. Cebulkę drobno posiekać.
  7. Koperek też posiekać drobno.
  8. Wszystkie składniki przełożyć do miseczki.Dodać majonez (można dodać mniej lub więcej majonezu wg. uznania).Dodać pieprz i sól do smaku i ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki ,aby się schłodziła. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *