Menu Zamknij

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese to włoski makaron z mięsnym sosem. Pyszne spaghetti często gości na moim stole. Kluczem smacznego spaghetti jest sos. Przygotowałam go sama i nie jest on z półki sklepowej. Makaron z tak przygotowanym sosem stanie się waszym ulubionym.

Składniki na spaghetti bolognese:

  • 300 g makaronu spaghetti tarty żółty ser
  • 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki)

Składniki na sos do spaghetti bolognese:

  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 czubate łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki cukru
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól,pieprz do smaku
  • 100-150 ml wody (można użyć czerwone wino ,ale to już wg.uznania)

Przepis na spaghetti bolognese wg. przepisu na opakowaniu

  1. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę . Łodygi selera również kroimy w małą kosteczkę.
  2. Marchewkę obieramy i też kroimy w drobną kosteczkę.
  3. Na oleju podsmażamy chwileczkę cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy razem z cebulką i czosnkiem.
  4. Do mięsa dodajemy marchew, pietruszkę i seler. Wszystko razem chwilę smażymy. Dodajemy passatę pomidorową,koncentrat pomidorowy i wodę 100ml. Następnie dodajemy bazylię, oregano i cukier.Mieszamy.
  5. Dusimy pod przykryciem ok. 60 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby dolewamy jeszcze 50 ml. wody (można użyć też czerwonego wina)
  6. Makaron gotujemy wg.przepisu na opakowaniu. Odcedzamy na sitku.
  7. Makaron nakładamy na talerze i polewamy sosem. Można ozdobić świeżymi listkami bazylii. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *