Menu Zamknij

Churros – hiszpańska przekąska!

churros

Polecam przepyszny przepis na hiszpański tradycyjny przysmak w kształcie smażonych w tłuszczu pręcików z parzonego ciasta.Niebiańsko smaczny i prosty przepis do zrobienia. Uwielbiane przez moją rodzinkę ciasteczka najlepiej smakują polane sosem czekoladowym, jak i również z posypką z cukru pudru.To wspaniała alternatywa dla tradycyjnych pączków na tłusty czwartek ,ale nie tylko. Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 100 g masła
  • 3 jajka rozmiar M
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia

składniki na sos czekoladowy:

  • 70 ml śmietanki kremówki
  • 100 g czekolady mlecznej (lub gorzkiej wg. uznania )

Churros – Wykonanie:

  1. Przygotować średniej wielkości garnek, wrzucić do niego 100 g masła, dodać szczyptę soli oraz 2 łyżki cukru.
  2. Zalać to wszystko szklanką wody, postawić garnek na średni płomień i podgrzewać cały czas mieszając,aż cukier i masło się rozpuszczą.
  3. Mąkę przesiać i gdy woda zacznie wrzeć wrzucić całą mąkę i energicznie mieszać. Zmniejszyć płomień i mieszać ,aż powstanie jednolita masa odchodząca od ścianek garnka.Gotowe ciasto ostudzić.
  4. Wbić 1 jajko, miksując aż zostanie wchłonięte przez masę. Następnie wbić drugie jajko i również miksować do czasu aż się połączy z masą i powstanie jednolita konsystencja.
  5. W szerokim garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej do temperatury około 180 st.C .
  6. Gotowe ciasto parzone przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką dużej gwiazdki lub do rękawa cukierniczego. Następnie za pomocą szprycy lub rękawa wyciskać bezpośrednio na rozgrzany olej podłużne węże.
  7. Robię to za pomocą szprycy,wyciskam kawałki na około 7 cm i odcinam je nożyczkami a one swobodnie wpadają do garnka z olejem .Smażę z obu stron na złoty kolor.
  8. Po usmażeniu jednej porcji smażę drugą .
  9. Po usmażeniu wyjmuję łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręczniczkiem papierowym,aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.
  10. Przygotować sos czekoladowy. W garnuszku na małym płomieniu roztopić czekoladę,dodać śmietankę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  11. Sosem polać ciasteczka lub cukrem pudrem. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *