Zapraszam dzisiaj na super słodką przekąskę. Błyskawicznie szybki i prosty przepis na smaczne chruściki o fantazyjnych kształtach. Idealnie sprawdzają się na tłusty czwartek, jak i również wszelkiego rodzaju spotkaniach ze znajomymi przy kawce.Serdecznie polecam mój sprawdzony przepis.
Lany chrust składniki:
- 1 paczuszka cukru waniliowego
- 200 g mąki tortowej przesianej przez sito
- 3 jajka rozmiar M
- 150 ml mleka
- 1 łyżka wódki lub spirytusu (ewentualnie ocet spirytusowy)
- odrobina soli
- cukier puder do oprószenia
- olej do smażenia
Lany chrust przepis:
- Z lodówki wcześniej wyjąć jaja i mleko, aby miały pokojową temperaturę.
- Białka oddzielić od żółtek.
- W jednej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę
- Do drugiej miski wlać żółtka,dodać cukier i za pomocą miksera ubić na puszystą masę.
- Do utartych żółtek z cukrem wrzucamy przesianą mąkę oraz mleko i wódkę. Całość miksujemy na jednolitą masę.
- Następnie delikatnie wlewamy ubite na sztywno białka i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy całość,tak aby uzyskać gładką masę.
- Nasze gotowe ciasto należy włożyć do woreczka.Uciąć róg około średnicy 10 mm (można też użyć rękawa cukierniczego z końcówką okrągłą.)
- Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz do około 180 st. C
- Na gorący tłuszcz wyciskać fajne kształty.
- Chruściki należy smażyć partiami. Smażymy z obu stron na rumiano.Podczas smażenia chruściki obracać szczypcami kuchennymi.
- Po usmażeniu wyjmować łyżką cedzakową na ręczniczki papierowe.
- Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.