Menu Zamknij

Lany chrust – szybkie faworki!

Zapraszam dzisiaj na super słodką przekąskę. Błyskawicznie szybki i prosty przepis na smaczne chruściki o fantazyjnych kształtach. Idealnie sprawdzają się na tłusty czwartek, jak i również wszelkiego rodzaju spotkaniach ze znajomymi przy kawce.Serdecznie polecam mój sprawdzony przepis.

Lany chrust składniki:

  • 1 paczuszka cukru waniliowego
  • 200 g mąki tortowej przesianej przez sito
  • 3 jajka rozmiar M
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu (ewentualnie ocet spirytusowy)
  • odrobina soli
  • cukier puder do oprószenia
  • olej do smażenia

Lany chrust przepis:

  1. Z lodówki wcześniej wyjąć jaja i mleko, aby miały pokojową temperaturę.
  2. Białka oddzielić od żółtek.
  3. W jednej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę
  4. Do drugiej miski wlać żółtka,dodać cukier i za pomocą miksera ubić na puszystą masę.
  5. Do utartych żółtek z cukrem wrzucamy przesianą mąkę oraz mleko i wódkę. Całość miksujemy na jednolitą masę.
  6. Następnie delikatnie wlewamy ubite na sztywno białka i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy całość,tak aby uzyskać gładką masę.
  7. Nasze gotowe ciasto należy włożyć do woreczka.Uciąć róg około średnicy 10 mm (można też użyć rękawa cukierniczego z końcówką okrągłą.)
  8. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz do około 180 st. C
  9. Na gorący tłuszcz wyciskać fajne kształty.
  10. Chruściki należy smażyć partiami. Smażymy z obu stron na rumiano.Podczas smażenia chruściki obracać szczypcami kuchennymi.
  11. Po usmażeniu wyjmować łyżką cedzakową na ręczniczki papierowe.
  12. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *