Menu Zamknij

Lany chrust – szybkie faworki!

Zapraszam dzisiaj na super słodką przekąskę. Błyskawicznie szybki i prosty przepis na smaczne chruściki o fantazyjnych kształtach. Idealnie sprawdzają się na tłusty czwartek, jak i również wszelkiego rodzaju spotkaniach ze znajomymi przy kawce.Serdecznie polecam mój sprawdzony przepis.

Lany chrust składniki:

  • 1 paczuszka cukru waniliowego
  • 200 g mąki tortowej przesianej przez sito
  • 3 jajka rozmiar M
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu (ewentualnie ocet spirytusowy)
  • odrobina soli
  • cukier puder do oprószenia
  • olej do smażenia

Lany chrust przepis:

  1. Z lodówki wcześniej wyjąć jaja i mleko, aby miały pokojową temperaturę.
  2. Białka oddzielić od żółtek.
  3. W jednej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę
  4. Do drugiej miski wlać żółtka,dodać cukier i za pomocą miksera ubić na puszystą masę.
  5. Do utartych żółtek z cukrem wrzucamy przesianą mąkę oraz mleko i wódkę. Całość miksujemy na jednolitą masę.
  6. Następnie delikatnie wlewamy ubite na sztywno białka i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy całość,tak aby uzyskać gładką masę.
  7. Nasze gotowe ciasto należy włożyć do woreczka.Uciąć róg około średnicy 10 mm (można też użyć rękawa cukierniczego z końcówką okrągłą.)
  8. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz do około 180 st. C
  9. Na gorący tłuszcz wyciskać fajne kształty.
  10. Chruściki należy smażyć partiami. Smażymy z obu stron na rumiano.Podczas smażenia chruściki obracać szczypcami kuchennymi.
  11. Po usmażeniu wyjmować łyżką cedzakową na ręczniczki papierowe.
  12. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *