Błyskawiczne mini pączusie z serka homogenizowanego!! Niesamowicie puszyste i lekkie. Prawdziwe niebo w gębie i na talerzu. Są tak smaczne,że znikają błyskawicznie. Nie trzeba je wyrabiać i czekać,aż wyrosną. Jeżeli macie ochotę na coś pysznego i szybkiego w wykonaniu to gorąco polecam te pyszne pączusie.
Składniki na pączki:
- 280 g waniliowego serka homogenizowanego
- 1 i 1/2 szklanki pszennej mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 3 jaja
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu lub wódki (jak nie ma ewentualnie ocet)
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania pączków (można też polać sosem czekoladowym wg.uznania)
- olej rzepakowy do smażenia
Przepis na pączki:
- Z lodówki szybciej należy wyjąć produkty na pączki, aby były w temperaturze pokojowej.
- W głębokiej patelni rozgrzewamy olej do około 175-180 st.C.
- Gdy olej się rozgrzewa należy przygotować ciasto na pączki.
- Przygotować miskę, wsypać do niej cukier puder, dodać jajka i serek homogenizowany. Wszystko zmiksować, aby była jednolita masa.
- Proszek wymieszać z mąką. Przesianą mąkę z proszkiem wsypujemy do masy. Na koniec dodajemy szczyptę soli i łyżkę wódki lub octu spirytusowego.
- Wszystko razem ponownie zmiksować.
- Ciasto na pączki wychodzi trochę klejące. Dłonie należy trochę zwilżyć olejem ,nabierać ciasto w dłonie i formować małe pączusie tak na około 3 – 4 cm. średnicy i pokulać trochę w dłoniach.
- Wrzucać na rozgrzany tłuszcz. pączusie po wypłynięciu obracają się w zasadzie same i rumienią się z każdej strony. Płomień lepiej zmniejszyć,aby się za szybko nie rumieniły.
- Usmażone wykładać na ręczniczki papierowe, aby odsączyć z tłuszczu.
- Gotowe pączusie posypujemy cukrem pudrem lub sosem czekoladowym. Smacznego.
Inspiracja: pączki z serka homogenizowanego