Menu Zamknij

Pączki z serka homogenizowanego – gotowe w kilka chwil!

Błyskawiczne mini pączusie z serka homogenizowanego!! Niesamowicie puszyste i lekkie. Prawdziwe niebo w gębie i na talerzu. Są tak smaczne,że znikają błyskawicznie. Nie trzeba je wyrabiać i czekać,aż wyrosną. Jeżeli macie ochotę na coś pysznego i szybkiego w wykonaniu to gorąco polecam te pyszne pączusie.

Składniki na pączki:

  • 280 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 i 1/2 szklanki pszennej mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki (jak nie ma ewentualnie ocet)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania pączków (można też polać sosem czekoladowym wg.uznania)
  • olej rzepakowy do smażenia

Przepis na pączki:

  1. Z lodówki szybciej należy wyjąć produkty na pączki, aby były w temperaturze pokojowej.
  2. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej do około 175-180 st.C.
  3. Gdy olej się rozgrzewa należy przygotować ciasto na pączki.
  4. Przygotować miskę, wsypać do niej cukier puder, dodać jajka i serek homogenizowany. Wszystko zmiksować, aby była jednolita masa.
  5. Proszek wymieszać z mąką. Przesianą mąkę z proszkiem wsypujemy do masy. Na koniec dodajemy szczyptę soli i łyżkę wódki lub octu spirytusowego.
  6. Wszystko razem ponownie zmiksować.
  7. Ciasto na pączki wychodzi trochę klejące. Dłonie należy trochę zwilżyć olejem ,nabierać ciasto w dłonie i formować małe pączusie tak na około 3 – 4 cm. średnicy i pokulać trochę w dłoniach.
  8. Wrzucać na rozgrzany tłuszcz. pączusie po wypłynięciu obracają się w zasadzie same i rumienią się z każdej strony. Płomień lepiej zmniejszyć,aby się za szybko nie rumieniły.
  9. Usmażone wykładać na ręczniczki papierowe, aby odsączyć z tłuszczu.
  10. Gotowe pączusie posypujemy cukrem pudrem lub sosem czekoladowym. Smacznego.

Inspiracja: pączki z serka homogenizowanego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *