Pesto – słynny sos kuchni włoskiej. Można ja zrobić bardzo łatwo i modyfikować według gustu.Jest tańszą alternatywą dla klasycznych innych sosów do makaronu,np. pomidorowych. Jest na pewno zdrowszy,a zarazem bardzo smaczny.Pesto ze spaghetti pierwszy raz jadłam u mojej córki. Bardzo mi zasmakowało, dlatego teraz dość często gości w mojej domowej kuchni,gdy nie mam zbytnio pomysłu na szybki obiadek. Wystarczy kilka składników i parę chwil. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.
Pesto z rukoli składniki:
- 2 łyżki potartego twardego sera np.parmezanu lub innego
- 3 łyżki orzeszków pinii lub ( orzechów włoskich,albo ziaren słonecznika,czy też pestek dyni )
- 2 duże garści rukoli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ząbek czosnku (dość duży )
- 3 łyżki oleju rzepakowego albo oliwy
- sól,i pieprz do smaku
Pesto z rukoli wykonanie:
- Przygotowujemy tarkę o małych oczkach .Potrzeć ser około 2 czubate łyżki.
- Do blendera wkładamy rukolę oraz orzeszki piniowe lub orzechy włoskie albo ziarna słonecznika czy pestki dyni.
- Wrzucamy też potarty ser,ząbek czosnku, łyżeczkę soku z cytryny i 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwę.
- Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.
- Zmiksowane doprawić solą i mielonym pieprzem.
- Tak przyrządzone pesto przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce 3 dni.
- Można też dłużej przechować max 7 dni. W tym celu należy na wierzch pesto polać oliwę i szczelnie zamknąć słoiczek.
- Takie pesto z rukoli podajemy z makaronem spaghetti.