Menu Zamknij

Pesto z rukoli

Pesto – słynny sos kuchni włoskiej. Można ja zrobić bardzo łatwo i modyfikować według gustu.Jest tańszą alternatywą dla klasycznych innych sosów do makaronu,np. pomidorowych. Jest na pewno zdrowszy,a zarazem bardzo smaczny.Pesto ze spaghetti pierwszy raz jadłam u mojej córki. Bardzo mi zasmakowało, dlatego teraz dość często gości w mojej domowej kuchni,gdy nie mam zbytnio pomysłu na szybki obiadek. Wystarczy kilka składników i parę chwil. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.

Pesto z rukoli składniki:

  • 2 łyżki potartego twardego sera np.parmezanu lub innego
  • 3 łyżki orzeszków pinii lub ( orzechów włoskich,albo ziaren słonecznika,czy też pestek dyni )
  • 2 duże garści rukoli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ząbek czosnku (dość duży )
  • 3 łyżki oleju rzepakowego albo oliwy
  • sól,i pieprz do smaku

Pesto z rukoli wykonanie:

  1. Przygotowujemy tarkę o małych oczkach .Potrzeć ser około 2 czubate łyżki.
  2. Do blendera wkładamy rukolę oraz orzeszki piniowe lub orzechy włoskie albo ziarna słonecznika czy pestki dyni.
  3. Wrzucamy też potarty ser,ząbek czosnku, łyżeczkę soku z cytryny i 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwę.
  4. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.
  5. Zmiksowane doprawić solą i mielonym pieprzem.
  6. Tak przyrządzone pesto przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce 3 dni.
  7. Można też dłużej przechować max 7 dni. W tym celu należy na wierzch pesto polać oliwę i szczelnie zamknąć słoiczek.
  8. Takie pesto z rukoli podajemy z makaronem spaghetti.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *