Tradycyjne racuchy drożdżowe- babcine! Smaki z dzieciństwa. Smażone na złoty kolor placuszki, posypane cukrem pudrem to prawdziwy raj dla podniebienia. Są pachnące, niesamowicie puszyste i bardzo delikatne.Wszyscy je uwielbiają, a najbardziej przepadają za nimi dzieci. Idealnie sprawdzą się na śniadanie lub podwieczorek. Serdecznie zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.
Racuchy składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki zwykłego cukru
- 1 jajo
- odrobina soli
- 1/3 kostki świeżych drożdży (33 g )
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypki racuchów
Racuchy wykonanie:
- Najpierw przygotować rozczyn. W misce pokruszyć 33 g drożdży, dodać 2 łyżki cukru,cukier waniliowy i 200 ml letniego mleka ( to będzie około 4/5 szklanki. Składniki wymieszać,aby nie było gródek. Przykryć miskę ścierką i odstawić w dość ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (około 20 minut ).
- Drożdże powinny podwoić swoją objętość. Do pozostałej mąki dodać odrobinę soli i wymieszać. W misce na środku zrobić wgłębienie. Wbić jajko, wlać resztę mleka oraz dodać wyrośnięte drożdże. Całość dobrze wymieszać.
- Następnie wyrabiać ciasto za pomocą miksera i haków do wyrabiania ciasta. Można wyrabiać ręcznie, ale to będzie trwało dłużej.
- Ponownie przykryć ścierką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Na dość głębokiej patelni rozgrzać olej. Ciasto nabierać za pomocą łyżki, za każdy razem przed nabieraniem mocząc łyżkę w zimnej wodzie .(np.w kubku, dzięki temu ciasto nie będzie się kleiło do łyżki).
- Formować placki i smażyć je około 2-3 minuty z każdej strony na mniejszym płomieniu do zrumienienia.
- Należy je nakładać w odstępach, ponieważ na patelni będą jeszcze rosły.
- Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na ręczniczkach papierowych.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub posmarować ulubioną konfiturą.