Menu Zamknij

Szaszłyki z kurczaka w marynacie

Szaszłyki w marynacie

Dziś proponuję proste, szybkie i bardzo smaczne szaszłyki z kurczaka. Lekkie danie. Bardzo świetnie sprawdzają się w bardzo ciekawej marynacie na bazie miodu, sosu sojowego i ketchupu. Marynata daję szaszłykom bardzo fajny posmak. Pierwszy raz jadłam u córki, i nigdy nie myślałabym ,że mięso trochę na słodko może tak smakować. Dla mnie bomba. Mojej rodzince smakują lepiej, niż tradycyjne szaszłyki, ale to też zależy od gustu. Zachęcam do wypróbowania.

Szaszłyki – składniki:

  • 0,5 kg filetu z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 małe łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • olej do smażenia

Szaszłyki – wykonanie:

  1. Kurczaka umyć. Osuszyć ręczniczkiem. Pokroić w kostki.
  2. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Powstaje marynata.
  3. Następnie mięso włożyć do marynaty,przykryć miseczkę i odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
  4. Po tym czasie kostki kurczaka nabić na długie patyki do szaszłyków.
  5. Na patelni rozgrzać olej i smażyć z każdej strony na mniejszym płomieniu.
  6. Dość szybko się pieką,należy uważać, aby zbytnio nie przypalić .Podczas pieczenia polewam delikatnie marynatą parę razy. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *