Menu Zamknij

Tortilla z chrupiącym kurczakiem i warzywami.

Tortilla z chrupiącym kurczakiem – bardzo smaczne i efektowne danie, które każdy może przyrządzić sam w domu. Połączenie wszystkich składników z chrupiącym kurczakiem dają niebanalny smak. Jeżeli spodziewacie się gości lub urządzacie małe przyjęcie,to ta tortilla z kurczaczkiem i warzywami będzie świetną poruszającą kubki smakowe przekąską. Goście na pewno będą zachwyceni smakiem. Tortilla również sprawdzi się na obiad, czy kolację. Serdecznie zapraszam do wypróbowania mojego przepisu


Tortilla z kurczakiem składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka około 500 g
  • 1 jajko
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • papryka mielona czerwona ostra i słodka (po płaskiej łyżeczce)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pomidor
  • 1 cebula czerwona
  • 15 dag sera
  • 4 placki tortilli
  • sól, i pieprz

Tortilla z kurczakiem i warzywami wykonanie:

  1. Mięso myjemy,czyścimy z ewentualnych błonek i osuszamy.Kroimy w paseczki.
  2. W misce mieszamy jogurt z jajkiem i doprawiamy odrobiną solą, pieprzem i dwiema paprykami.
  3. Następnie mięso przekładamy do zrobionej marynaty i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
  4. Po tym czasie wyjmujemy kurczaka z marynaty i obtaczamy w mące.
  5. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka z każdej strony na rumiano. Mięso wykładamy.
  6. Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i blendujemy na jednolitą masę.
  7. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach.
  8. Na każdym placku tortilli układamy porcję pasty warzywnej. Na nią nakładamy 2 -3 kawałki kurczaka i starty ser.
  9. Tortillę zwijamy.Najpierw należy zawinąć spód do góry, następnie boki do środka i na koniec całą zwijamy do góry.
  10. Tortille wkładamy do piekarnika i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 st.Ci pieczemy przez około 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *