Tortilla z chrupiącym kurczakiem – bardzo smaczne i efektowne danie, które każdy może przyrządzić sam w domu. Połączenie wszystkich składników z chrupiącym kurczakiem dają niebanalny smak. Jeżeli spodziewacie się gości lub urządzacie małe przyjęcie,to ta tortilla z kurczaczkiem i warzywami będzie świetną poruszającą kubki smakowe przekąską. Goście na pewno będą zachwyceni smakiem. Tortilla również sprawdzi się na obiad, czy kolację. Serdecznie zapraszam do wypróbowania mojego przepisu
Tortilla z kurczakiem składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka około 500 g
- 1 jajko
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego
- papryka mielona czerwona ostra i słodka (po płaskiej łyżeczce)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 papryka czerwona
- 1 pomidor
- 1 cebula czerwona
- 15 dag sera
- 4 placki tortilli
- sól, i pieprz
- 150 g żółtego sera
Tortilla z kurczakiem i warzywami wykonanie:
- Mięso myjemy,czyścimy z ewentualnych błonek i osuszamy.Kroimy w paseczki.
- W misce mieszamy jogurt z jajkiem i doprawiamy odrobiną solą, pieprzem i dwiema paprykami.
- Następnie mięso przekładamy do zrobionej marynaty i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
- Po tym czasie wyjmujemy kurczaka z marynaty i obtaczamy w mące.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka z każdej strony na rumiano. Mięso wykładamy.
- Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i blendujemy na jednolitą masę.
- Ser żółty ścieramy na dużych oczkach.
- Na każdym placku tortilli układamy porcję pasty warzywnej. Na nią nakładamy 2 -3 kawałki kurczaka i starty ser.
- Tortillę zwijamy.Najpierw należy zawinąć spód do góry, następnie boki do środka i na koniec całą zwijamy do góry.
- Tortille wkładamy do piekarnika i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 st.Ci pieczemy przez około 15 minut.