Bardzo smaczna babka. Pachnąca cytryną, dla mnie przepyszna. Wilgotna o delikatnej i lekkiej konsystencji. Bardzo prosta w wykonaniu. Idealna na święta Wielkanocne, ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się również na różnego rodzaju przyjęcia rodzinne i ze znajomymi. Przepis dostałam od córki. Serdecznie zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu.
Babka cytrynowa składniki:
- 1 kostka masła
- 4 jaja rozmiar M
- niepełna szklanka cukru (około 200 g)
- 2 pełne szklanki mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny (cytryna większa)
- starta skórka z 1 cytryny
- około 200 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka olejku cytrynowego
- cukier puder do posypania
Przepis na babkę cytrynową:
- Wszystkie składniki wcześniej wyjąć z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
- Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć na małej tarce skórkę z tej cytryny a następnie wycisnąć z niej sok.
- Gdy ścieramy skórkę należy uważać,aby nie zetrzeć białego albedo, ponieważ jest gorzkie.
- Wrzucić do miski miękkie masło, cukier waniliowy i cukier zwykły. Za pomocą miksera utrzeć mikserem wszystko na puszystą masę.
- Dalej miksując dodawać po jednym jajku na średnich obrotach,ale jajka dodawać po kolei ,aż każde zostanie wchłonięte przez ciasto.
- Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników.
- Następnie wrzucić skórkę potartą, sok wyciśnięty ,olejek cytrynowy i wymieszać ponownie ,delikatnie najlepiej drewnianą łyżką.
- Ciasto przełożyć do formy na babkę z kominkiem o średnicy około 22 cm.
- Blaszkę wysmarować masłem i lekko oprószyć bułką tartą.
- Piec w piekarniku nagranym do 180 st. C przez około 45 minut (funkcja góra – dół ).
- Po upieczeniu nie wyciągać,lecz zostawić na jakiś czas przy uchylonych drzwiczkach. Potem wyciągnąć i oprószyć cukrem pudrem.