Menu Zamknij

Bułki pszenne bez drożdży

Jest tak nie raz, że zabraknie nam pieczywa. Chcę się podzielić z wami przepisem na bułeczki pszenne bez drożdży. Plusem jest to, że nie potrzeba żadnych wymyślonych składników, a szczerze mówię, że wychodzą przepyszne.

Bułki pszenne składniki:

  • jogurt naturalny gęsty – 330 g
  • mąka pszenna tortowa – 450 gr (typu 450 albo 500 )
  • sól – 1 płaska łyżeczka
  • soda oczyszczona – 1 płaska sody oczyszczonej
  • mak lub sezam

Bułki pszenne – wykonanie:

  1. Ważne ,aby wszystkie składniki były w pokojowej temperaturze.
  2. Do miski wsypać sypkie składniki (cukier, mąkę ,sól i sodę oczyszczoną). Wszystko wymieszać.
  3. Potem dodać jogurt i ponownie wymieszać.
  4. Następnie zwilżyć ręce wodą i z ciasto podzielić na 8 części.
  5. Formujemy 8 bułeczek.
  6. Bułki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wilgotną dłonią przetrzeć każdą bułeczkę.
  8. Nożem zrobić na wierzchu lekkie nacięcia. Na wierzchu posypać makiem.
  9. Piec w temperaturze 200 st. C z funkcją góra – dół.
  10. Najlepiej studzić na kratce,aby odparowały.
bułki przepis

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *