Jest tak nie raz, że zabraknie nam pieczywa. Chcę się podzielić z wami przepisem na bułeczki pszenne bez drożdży. Plusem jest to, że nie potrzeba żadnych wymyślonych składników, a szczerze mówię, że wychodzą przepyszne.
Bułki pszenne składniki:
- jogurt naturalny gęsty – 330 g
- mąka pszenna tortowa – 450 gr (typu 450 albo 500 )
- sól – 1 płaska łyżeczka
- soda oczyszczona – 1 płaska sody oczyszczonej
- mak lub sezam
Bułki pszenne – wykonanie:
- Ważne ,aby wszystkie składniki były w pokojowej temperaturze.
- Do miski wsypać sypkie składniki (cukier, mąkę ,sól i sodę oczyszczoną). Wszystko wymieszać.
- Potem dodać jogurt i ponownie wymieszać.
- Następnie zwilżyć ręce wodą i z ciasto podzielić na 8 części.
- Formujemy 8 bułeczek.
- Bułki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wilgotną dłonią przetrzeć każdą bułeczkę.
- Nożem zrobić na wierzchu lekkie nacięcia. Na wierzchu posypać makiem.
- Piec w temperaturze 200 st. C z funkcją góra – dół.
- Najlepiej studzić na kratce,aby odparowały.
ile czasu piec?
ja myślę, że ok 25 min wystarczy, piekłam w 200 stopniach