Menu Zamknij

Francuskie rogaliki z batonikami Kinder

Francuskie rogaliki z batonikami Kinder

Macie ochotę na fajną przekąskę do kawusi?? Dziś proponuję świetny i prosty przepis na mini rogaliki.Doskonałe łakocie na niespodziewane przyjęcia z rodziną i znajomymi. Rogaliki są tak pyszne,że same rozpływają się w ustach. To chyba najprostsze i najszybsze ciasteczka, kiedykolwiek robiłam. Zachęcam do wypróbowania.

Rogaliki z batonikami – składniki:

  • 8 batoników Kinder czekolada
  • 1 opakowanie francuskiego ciasta
  • 1 żółtko
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 30 ml śmietanki 30%

Rogaliki – przepis:

  1. Arkusz ciasta francuskiego pokroić na kształt prostokątów. Następnie każdy prostokąt przekrój pod skosem na 2 trójkąty. ( tak jak na zdjęciu ).
  2. Na każdym trójkącie ułożyć po 1 batoniku Kinder.
  3. Następnie zwijać w rulonik, tworząc w ten sposób rogalik.
  4. Aby czekolada nie wypływała należy każdy rogalik po bokach zlepić.
  5. Rogaliki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Jajko rozbełtać i posmarować wierzch każdego rogalika.
  7. Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 st. C do zrumienienia.
  8. Przygotować polewę czekoladową. W małym garnuszku pokruszyć czekoladę dodać śmietankę i podgrzać na małym płomieniu .Mieszać, aż składniki się połączą i powstanie jednolity sos. Następnie lekko przestudzić polewę i polać nią rogaliki. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *