{wp_ad_camp_1}
Macie ochotę na fajną przekąskę do kawusi?? Dziś proponuję świetny i prosty przepis na mini rogaliki.Doskonałe łakocie na niespodziewane przyjęcia z rodziną i znajomymi. Rogaliki są tak pyszne,że same rozpływają się w ustach. To chyba najprostsze i najszybsze ciasteczka, kiedykolwiek robiłam. Zachęcam do wypróbowania.
Rogaliki z batonikami – składniki:
- 8 batoników Kinder czekolada
- 1 opakowanie francuskiego ciasta
- 1 żółtko
- 50 g czekolady mlecznej
- 30 ml śmietanki 30%
Rogaliki – przepis:
- Arkusz ciasta francuskiego pokroić na kształt prostokątów. Następnie każdy prostokąt przekrój pod skosem na 2 trójkąty. ( tak jak na zdjęciu ).
- Na każdym trójkącie ułożyć po 1 batoniku Kinder.
- Następnie zwijać w rulonik, tworząc w ten sposób rogalik.
- Aby czekolada nie wypływała należy każdy rogalik po bokach zlepić.
- Rogaliki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jajko rozbełtać i posmarować wierzch każdego rogalika.
- Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 st. C do zrumienienia.
- Przygotować polewę czekoladową. W małym garnuszku pokruszyć czekoladę dodać śmietankę i podgrzać na małym płomieniu .Mieszać, aż składniki się połączą i powstanie jednolity sos. Następnie lekko przestudzić polewę i polać nią rogaliki. Smacznego.