Menu Zamknij

Stripsy jak z KFC

Stripsy jak z KFC

Kurczaczki jak z KFC. Pikantna, mocno chrupiąca panierka połączona z soczystym mięsem. Możemy przygotować je w domu. Cały sekret tych smacznych kurczaczków tkwi w panierce, która tak naprawdę nie ma żadnych wymyślonych składników. Robione w domu są dużo lepsze. Macie pewność, że są ze świeżego mięsa i smażone na dobrym oleju. Jak zrobić takie, jak z popularnej sieci?

Stripsy KFC – składniki na marynatę:

  • 1 łyżeczka chili pieprz cayenne
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego pieprzu
  • 1 czubata łyżeczka curry

Stripsy KFC – składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • niepełna szklanka mąki pszennej (około 130 g )
  • pół łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • 1/3 łyżeczki chili pieprzu cayenne
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku

Pozostałe składniki:

  • 500 g polędwiczek z kurczaka
  • pszenna mąka do panierowania

Stripsy KFC wykonanie:

  1. Mięso oczyścić, umyć. Przygotowane polędwiczki zalać 4 łyżkami oleju.
  2. Przygotować marynatę. Wszystkie składniki na marynatę połączyć i dokładnie wymieszać. Polędwiczki przełożyć do marynaty i odstawić do lodówki na około 30 minut.
  3. Następnie zrobić ciasto ze składników jak wyżej – na ciasto.
  4. Do miski włożyć składniki na ciasto i dokładnie mieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Polędwiczki wyjąć z lodówki, zanurzać w przygotowanym cieście a na koniec otaczać w mące pszennej.
  6. Na głębokiej patelni rozgrzać olej do 170 -180 st.C wkładać po kolei stripsy, aż osiągną ładny rumiany kolor. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *