Kurczaczki jak z KFC. Pikantna, mocno chrupiąca panierka połączona z soczystym mięsem. Możemy przygotować je w domu. Cały sekret tych smacznych kurczaczków tkwi w panierce, która tak naprawdę nie ma żadnych wymyślonych składników. Robione w domu są dużo lepsze. Macie pewność, że są ze świeżego mięsa i smażone na dobrym oleju. Jak zrobić takie, jak z popularnej sieci?
Stripsy KFC – składniki na marynatę:
- 1 łyżeczka chili pieprz cayenne
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- szczypta soli
- szczypta mielonego pieprzu
- 1 czubata łyżeczka curry
Stripsy KFC – składniki na ciasto naleśnikowe:
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- niepełna szklanka mąki pszennej (około 130 g )
- pół łyżeczki papryki mielonej słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 1/3 łyżeczki chili pieprzu cayenne
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- sól i pieprz do smaku
Pozostałe składniki:
- 500 g polędwiczek z kurczaka
- pszenna mąka do panierowania
Stripsy KFC wykonanie:
- Mięso oczyścić, umyć. Przygotowane polędwiczki zalać 4 łyżkami oleju.
- Przygotować marynatę. Wszystkie składniki na marynatę połączyć i dokładnie wymieszać. Polędwiczki przełożyć do marynaty i odstawić do lodówki na około 30 minut.
- Następnie zrobić ciasto ze składników jak wyżej – na ciasto.
- Do miski włożyć składniki na ciasto i dokładnie mieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Polędwiczki wyjąć z lodówki, zanurzać w przygotowanym cieście a na koniec otaczać w mące pszennej.
- Na głębokiej patelni rozgrzać olej do 170 -180 st.C wkładać po kolei stripsy, aż osiągną ładny rumiany kolor. Smacznego.
