Menu Zamknij

Domowy krupnik!

Domowy krupnik

Krupnik taki jak u mamy. Smaczna zupka, na delikatnym wywarze z jarzyn i z dodatkiem suszonych grzybków, które dodają niesamowitego aromatu. Rozgrzewająca i bardzo sycąca. Idealna na obiadek dla całej rodzinki. Moja córka zawsze z góry mówiła, że nie lubi takich zup. Jednak, jak pierwszy raz posmakowała to zjadła talerz z dokładką. Teraz często krupniczek jest naszym posiłkiem obiadowym.

Krupnik składniki:

  • około 2 litry wody
  • żeberka wieprzowe około 300 g
  • 6-7 skrzydełek
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 suszone grzybki (może być borowik)
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • kawałeczek selera
  • 3 ziemniaczki
  • około 6 łyżek kaszy drobnej jęczmiennej -wiejskiej
  • 2 małe płaskie łyżeczki soli
  • natka siekanej pietruszki

Dla mnie inspiracją na pyszny domowy krupnik był przepis z bloga Kulinarne Przeboje. Taki sam robiła moja Mama.

Krupnik wykonanie:

  1. Mięso należy umyć pod zimną wodą. Do garnka wlać 2 litry wody, włożyć mięso. Doprowadzić do wrzenia. Zebrać łyżką szumowiny i zmniejszyć płomień. Zupa ma się lekko gotować z uchyloną pokrywką.
  2. Dodać 3 ziarna ziela, liście laurowe, czarny pieprz oraz grzybki.
  3. Wywar gotować na niezbyt dużym ogniu tak około godzinę.
  4. Po tym czasie mięso wyjąć i oddzielić od kości.
  5. Bez kości mięsko z powrotem wkładamy do garnka.
  6. Wszystkie warzywa kroimy w kosteczkę i dodajemy do zupy. Całość dalej gotujemy na mniejszym płomieniu około 30 minut.
  7. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaczki i kaszę gotując dalej przez około 20 minut.
  8. Pod koniec gotowania (około 10 minut przed zakończeniem doprawić solą.(ja zawsze smakuję ,czy taka słoność nam odpowiada.)
  9. Zupkę nalewam do talerzy,i dopiero wrzucam posiekaną pietruszkę.
  10. Jeśli zupka wyjdzie zbyt gęsta, można dolać trochę wody. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *