Krupnik taki jak u mamy. Smaczna zupka, na delikatnym wywarze z jarzyn i z dodatkiem suszonych grzybków, które dodają niesamowitego aromatu. Rozgrzewająca i bardzo sycąca. Idealna na obiadek dla całej rodzinki. Moja córka zawsze z góry mówiła, że nie lubi takich zup. Jednak, jak pierwszy raz posmakowała to zjadła talerz z dokładką. Teraz często krupniczek jest naszym posiłkiem obiadowym.
Krupnik składniki:
- około 2 litry wody
- żeberka wieprzowe około 300 g
- 6-7 skrzydełek
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 suszone grzybki (może być borowik)
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- kawałeczek selera
- 3 ziemniaczki
- około 6 łyżek kaszy drobnej jęczmiennej -wiejskiej
- 2 małe płaskie łyżeczki soli
- natka siekanej pietruszki
Dla mnie inspiracją na pyszny domowy krupnik był przepis z bloga Kulinarne Przeboje. Taki sam robiła moja Mama.
Krupnik wykonanie:
- Mięso należy umyć pod zimną wodą. Do garnka wlać 2 litry wody, włożyć mięso. Doprowadzić do wrzenia. Zebrać łyżką szumowiny i zmniejszyć płomień. Zupa ma się lekko gotować z uchyloną pokrywką.
- Dodać 3 ziarna ziela, liście laurowe, czarny pieprz oraz grzybki.
- Wywar gotować na niezbyt dużym ogniu tak około godzinę.
- Po tym czasie mięso wyjąć i oddzielić od kości.
- Bez kości mięsko z powrotem wkładamy do garnka.
- Wszystkie warzywa kroimy w kosteczkę i dodajemy do zupy. Całość dalej gotujemy na mniejszym płomieniu około 30 minut.
- Po tym czasie dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaczki i kaszę gotując dalej przez około 20 minut.
- Pod koniec gotowania (około 10 minut przed zakończeniem doprawić solą.(ja zawsze smakuję ,czy taka słoność nam odpowiada.)
- Zupkę nalewam do talerzy,i dopiero wrzucam posiekaną pietruszkę.
- Jeśli zupka wyjdzie zbyt gęsta, można dolać trochę wody. Smacznego.