Menu Zamknij

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem

Przepis na pyszny dodatek do obiadu! Młoda kapusta jest jednym z ulubionych wiosennych przysmaków w moim domu. Rodzinka uwielbia najbardziej z dodatkiem boczku i koperku. Taką pyszną młodą kapustkę można podawać z ziemniaczkami, pieczonym mięsem lub kluseczkami. Przepis ten znany mi jest od dawna. Taką kapustę przygotowywała moja mama. Serdecznie zapraszam do wypróbowania mojej wersji, za którą przepada moja rodzina.

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem – składniki:

  • 1 mniejsza młoda kapusta
  • około 500 g boczku wędzonego
  • łyżeczka masła
  • około 200 ml wody lub bulionu
  • około 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • pęczek kopru
  • sól i pieprz d smaku

Przepis na tę kapustę wpadł mi w oko, gdy przeglądałam bloga Kulinarne przeboje. A, że akurat sezon na młodą kapustę trwa, to postanowiłam go wypróbować osobiście.

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem – sposób przygotowania:

  1. Młodą kapustę myjemy i osuszamy. Kroimy na ćwiartki, wycinamy głąb .Kapustę szatkujemy w paseczki na około 0,5 cm.
  2. Tak poszatkowaną wrzucamy do garnka, dolewamy wody lub bulionu. Następnie dodajemy szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę cukru. Wszystko razem mieszamy. Gotujemy na mniejszym ogniu. Po zagotowaniu należy odkryć garnek, aby ulotniła się woń. Robimy tak, aby kapusta nie była zbyt gorzka.
  3. Po 3 minutach gotujemy kapustę pod przykryciem, na małym ogniu około 10 minut. Uważamy , aby nie rozgotować kapusty. Co jakiś czas mieszać. Pod koniec dodać sok z cytryny.
  4. Boczek pozbawiamy skóry i kroimy w kostkę o boku 0,5 cm. Smażyć na rozgrzanej patelni do zrumienienia . Gdy wytopi się tłuszcz z boczku dodać 1 łyżeczkę masła. Czekamy aż się roztopi, a następnie dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej, cały czas mieszając do uzyskania jasnobrązowego koloru.
  5. Następnie dodajemy do zasmażki 3 łyżki wody z gotowanej kapusty i ponownie mieszamy,aż osiągniemy jednolitą konsystencję.
  6. Całość dodajemy do kapusty, mieszamy i zagotowujemy.
  7. Dodajemy posiekany koperek. Na koniec można doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku,chwilę gotując (około 3 minuty). Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *