Menu Zamknij

Ciasto – góra lodowa

Przepyszne ciasto. Kiedy po raz pierwszy zrobiłam, to jest hitem na naszych rodzinnych spotkaniach. Wszyscy pytają, a będzie góra lodowa??Fakt, że ciasto jest trochę pracochłonne, ale nieskomplikowane. Naprawdę warte pracy, bo jest bardzo smaczne. Poza tym bardzo ładnie prezentuje się na stole. Na pewno wszystkim zasmakuje. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.

Ciasto góra lodowa – składniki:

Składniki na biszkopt:

  • 1 szklanka mąki tortowej pszennej
  • 3/4 szklanki cukru do wypieków
  • 6 jajek
  • 2 łyżki kakao gorzkiego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na poncz,aby nasączyć biszkopt:

  • 150 ml gorącej wody
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Składniki na krem maślany:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 2/5 szklanki mleka – (625 ml )
  • 1 lekko czubata łyżka mąki pszennej tortowej
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • odrobinę soli

Składniki na polewę z mleka w proszku:

  • około 90 gr okrągłych biszkoptów
  • 1 czubata gorzkiego kakao
  • 2 szklanki mleka w proszku + (1 łyżka mleka w proszku około 15 gram)
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody

Góra lodowa – sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i miksujemy ,aż piana będzie sztywna. Następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy ,aby masa była dość lśniąca. Potem dodajemy żółtka i dalej miksujemy,aż składniki się połączą. Mąkę razem z proszkiem i kakao przesiewamy przez sito. Do masy z ubitymi jajami dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aż połączą się składniki.
  2. Foremkę 24 X 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Piec około 30 minut w temperaturze 180 st. C do tzw. suchego patyczka ). Po upieczeniu trzymać biszkopt 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  3. Zimny biszkopt przekrawamy na 2 równe blaty.
  4. Przygotowujemy krem. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe pół szklanki mleka mieszamy z żółtkami jajek, budyniem śmietankowym i mąką, aż składniki się połączą. Kiedy mleko będzie się gotowało dosypujemy mieszankę i energicznie mieszamy, aby nie powstały gródki.Gotujemy tak długo ,aż masa będzie bąbelkować. Gotowy budyń ostudzić. Miękkie masło miksujemy ze szczyptą soli do momentu uzyskania jednolitego puchu. Do masła dodawać łyżka po łyżce zimny budyń i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Przygotowujemy poncz:150 ml wody zagotowujemy z kawą rozpuszczalną. Studzimy. Ponczem nasączamy oba dwa blaty biszkoptu. ( polewając łyżką).
  6. Umieszczamy jeden blat ciasta w blaszce , nasączamy go a następnie wykładamy połowę kremu budyniowego. Potem nakładamy drugi blat biszkoptu. Też nasączamy ponczem, nakładamy drugą część kremu i wyrównujemy wierzch.
  7. Okrągłe biszkopty kroimy na połówki. Ustawiamy je pionowo, lekko wciskając w górną warstwę kremu, starając się, aby biszkopciki były rozmieszczone w równych odległościach.
  8. Przygotowujemy polewę z mleka w proszku. W garnku umieszczamy masło , cukier i wodę. Gotujemy, aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i dodajemy 2 szklanki mleka w proszku. dokładnie mieszamy.
  9. Uzyskaną polewę dzielimy na 2 równe części. Do jednej części dodajemy łyżkę kakao, a do drugiej łyżkę mleka w proszku. Mieszamy każdą masę.
  10. Na gorę ciasta z biszkopcikami polewamy pierw ciemną polewę a następnie jasną polewę. Robimy z polewy różne szlaczki. Chowamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Smacznego.

Inspiracja do przepisu: Ciasto Góra lodowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *