Menu Zamknij

Ciasto Napoleon bez pieczenia

Ciasto Napoleon bez pieczenia to łatwe ciasto w przygotowaniu na bazie słodkich ciasteczek maślanych i delikatnego kremu budyniowego. Je st bardzo smaczne i zawsze się udaje, a goście zawsze proszą o przepis. Od kiedy pierwszy raz skosztowałam Napoleon na stałe zagościł w naszym domu. Serdecznie zapraszam do wypróbowania mojej wersji.

Ciasto Napoleon – składniki:

  • cukier – 3/4 szklanki
  • mleko około 800 ml
  • 3 żółtka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • precle z cukrem 25% masła (dostępne w Biedronce)-4 opakowania

Ciasto Napoleon – sposób wykonania:

  1. W garnku zagotować 500 ml mleka z cukrem i łyżeczką wanilii. W pozostałym 300 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy wraz z mąką ziemniaczaną. Wbijamy do tego 3 żółtka i dobrze mieszamy.
  2. Wlewamy do gotującego się na małym ogniu mleka i mieszamy,aż do uzyskania gęstego budyniu.
  3. Następnie budyń zdejmujemy z ognia do wystudzenia.
  4. Miękkie masło pokroić w kawałki. Miksując dodawać po łyżce budyniu, do uzyskania jednolitej masy.
  5. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem.
  6. Na dnie formy układamy ciasteczka a następnie wykładamy 1/3 masy budyniowej. Następnie znowu układamy ciasteczka i na wierzch masę, do uzyskania 3 warstw. Na wierzch posypać pokruszone ciasteczka.
  7. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *