Szybkie i proste ciasto z truskawkami, które często robię dla niespodziewanych gości.To ciasto idealnie komponuje się z truskawkami, ale poza sezonem truskawkowym możecie także je zrobić z innymi owocami np. śliwkami lub z brzoskwiniami z puszki.
Składniki – ciasto z truskawkami:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 500 g truskawek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- cukier puder do oprószenia ciasta
Sposób wykonania – ciasto z truskawkami:
- Całe jajka ubić z dwoma cukrami waniliowymi na bardzo jasną i puszystą masę (przez około 10 minut na najwyższych obrotach).
- Po tym czasie zacząć wlewać powoli olej, ale już miksując na niskich obrotach.
- Kolejno dodać mleko i zmiksować tylko do połączenia się składników.
- Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Wrzucić do masy jajecznej i mieszać szpatułką do połączenia się składników.
- Truskawki pozbawić szypułek , pokroić na połówki.
- Blaszkę o wymiarach 24 x 35 cm natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, a na wierzchu poukładać przecięciami do góry.
- Jeżeli truskawki są mocno soczyste należy je osuszyć, by uniknąć zakalca.
- Piekarnik nagrzać do 170 st, C ( bez termoobiegu ). Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec około 45 minut do tzw, suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika. pozostawić do ostudzenia. Na koniec poprószyć cukrem pudrem.
Inspiracja: ciasto z truskawkami