Menu Zamknij

Ciasto z truskawkami

ciasto z truskawkami

Szybkie i proste ciasto z truskawkami, które często robię dla niespodziewanych gości.To ciasto idealnie komponuje się z truskawkami, ale poza sezonem truskawkowym możecie także je zrobić z innymi owocami np. śliwkami lub z brzoskwiniami z puszki.

Składniki – ciasto z truskawkami:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 500 g truskawek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • cukier puder do oprószenia ciasta
ciasto z truskawkami przepis

Sposób wykonania – ciasto z truskawkami:

  1. Całe jajka ubić z dwoma cukrami waniliowymi na bardzo jasną i puszystą masę (przez około 10 minut na najwyższych obrotach).
  2. Po tym czasie zacząć wlewać powoli olej, ale już miksując na niskich obrotach.
  3. Kolejno dodać mleko i zmiksować tylko do połączenia się składników.
  4. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Wrzucić do masy jajecznej i mieszać szpatułką do połączenia się składników.
  5. Truskawki pozbawić szypułek , pokroić na połówki.
  6. Blaszkę o wymiarach 24 x 35 cm natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, a na wierzchu poukładać przecięciami do góry.
  7. Jeżeli truskawki są mocno soczyste należy je osuszyć, by uniknąć zakalca.
  8. Piekarnik nagrzać do 170 st, C ( bez termoobiegu ). Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec około 45 minut do tzw, suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika. pozostawić do ostudzenia. Na koniec poprószyć cukrem pudrem.
ciasto truskawkowe

Inspiracja: ciasto z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *