Dziś mam dla was propozycję !! Przekąskę – Francuskie kwiatki. Hit każdej imprezy, podane na ciepło jako pierwsze znikają ze stołu. Szybkie w wykonaniu, zdążycie zrobić nawet dla niespodziewanych gości. Mimo prostoty wykonania są naprawdę pyszne i efektowne. Serdecznie zachęcam do skorzystania mojej wersji na Francuskie kwiatki.
Francuskie kwiatki – składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 6 parówek dziecięcych lub małe śląskie kiełbaski
- 6 łyżeczek pesto z bazylii
- 1 nitka makaronu spagettii
- tarty ser żółty ( do posypania )
- 6 pomidorków cherry
Francuskie kwiatki – sposób przygotowania
- Z ciasta francuskiego wyciąć 6 kółeczek o średnicy 12 cm.
- Następnie przekłuwamy ciasto widelcem.
- Kiełbaskę nacinamy co 1,5 cm i zawijamy w krążek.
- Nitkę makaronu spaghetti dzielimy na 6 kawałków (posłużą one jako tzw. wykałaczkę do złączenia krążków parówek.
- Następnie umieść każdy krążek na arkuszu ciasta francuskiego.
- Końcem łyżki powciskaj ciasto pomiędzy nacięciami kiełbaski.
- Do środka dodajemy łyżeczkę bazyliowego pesto oraz posypujemy startym serem. Na wierzch kładziemy po jednym pomidorku cherry.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy Francuskie kwiatki przez 25 minut. Smacznego!