Menu Zamknij

Francuskie kwiatki

Dziś mam dla was propozycję !! Przekąskę – Francuskie kwiatki. Hit każdej imprezy, podane na ciepło jako pierwsze znikają ze stołu. Szybkie w wykonaniu, zdążycie zrobić nawet dla niespodziewanych gości. Mimo prostoty wykonania są naprawdę pyszne i efektowne. Serdecznie zachęcam do skorzystania mojej wersji na Francuskie kwiatki.

Francuskie kwiatki – składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 parówek dziecięcych lub małe śląskie kiełbaski
  • 6 łyżeczek pesto z bazylii
  • 1 nitka makaronu spagettii
  • tarty ser żółty ( do posypania )
  • 6 pomidorków cherry

Francuskie kwiatki – sposób przygotowania

  1. Z ciasta francuskiego wyciąć 6 kółeczek o średnicy 12 cm.
  2. Następnie przekłuwamy ciasto widelcem.
  3. Kiełbaskę nacinamy co 1,5 cm i zawijamy w krążek.
  4. Nitkę makaronu spaghetti dzielimy na 6 kawałków (posłużą one jako tzw. wykałaczkę do złączenia krążków parówek.
  5. Następnie umieść każdy krążek na arkuszu ciasta francuskiego.
  6. Końcem łyżki powciskaj ciasto pomiędzy nacięciami kiełbaski.
  7. Do środka dodajemy łyżeczkę bazyliowego pesto oraz posypujemy startym serem. Na wierzch kładziemy po jednym pomidorku cherry.
  8. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy Francuskie kwiatki przez 25 minut. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *