Menu Zamknij

Szakszuka

Szakszuka – to idealne danie na niedzielny poranek dla całej rodziny, i nie tylko. Danie to otworzy nam drzwi do kuchni orientalnej. Przy łatwo dostępnych składnikach możesz poznać smaki bliskiego wschodu. Przygotowanie szakszuki nie jest trudne, nie wymaga zdolności kulinarnych. Wystarczy parę słodkich pomidorków, i przypraw. Jeżeli spróbujecie skosztować, to na pewno stanie się waszym ulubionym daniem. Zachęcam do wypróbowania mojej wersji.

Szakszuka – składniki:

  • Słodkie pomidory – 5 sztuk
  • czosnek – 1 nieduży ząbek
  • masło – 1 czubata łyżka
  • papryka słodka wędzona – 1/3 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobinę chili i kminku rzymskiego
  • jajka -4 sztuki
  • kilka listków bazylii
  • szczypiorek do posypania

Szakszuka – sposób wykonania

  1. Pomidory zalać wrzącą wodą na około 1 minutę. Obrać ze skórki. Z pomidorów wyciąć szypułki, a miąższ pokroić w kostkę.
  2. Czosnek drobniutko pokroić. Szczypiorek posiekać. Kilka listków bazylii również drobniutko posiekać.
  3. Na patelni roztopić łyżkę masła dodać czosnek i smażyć przez około 1 minutę.
  4. Wrzucić na patelnie pokrojone pomidory i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać.
  5. Zwiększyć płomień palnika i smażyć pomidory przez około 6 minut, aż pomidory pozbędą się nadmiaru wody.
  6. Do tak podsmażonych pomidorów wbić jajka. Przykryć pokrywką.
  7. Dusić na średnim płomieniu do momentu, aż białka jajek się zetną.
  8. Na koniec posypać posiekanym szczypiorkiem i odrobiną bazylii.
  9. Podawać ze świeżym pieczywem lub bułeczkami. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *