Menu Zamknij

Truskawkowe tiramisu

Wersja truskawkowa tiramisu – pyszna i bez pieczenia! Owocowa wersja smacznego deseru ze świeżymi truskawkami. Powstała w oparciu o przepis na oryginalne włoskie tiramisu. Idealny na letnie dni i na pewno zasmakuje każdemu. Serdecznie zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.

Tiramisu truskawkowe – składniki:

Składniki na mus do nasączenia biszkoptów:

  • 1 łyżka cukru pudru
  • 200 gram truskawek

Tiramisu truskawkowe – pozostałe składniki:

  • 200 gram truskawek
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 3 opakowania serka mascarpone
  • 400 gram biszkoptów podłużnych
  • 2 trochę czubatych wiórków kokosowych
  • 6 łyżek cukru pudru

Tiramisu truskawkowe – sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy blaszkę o wymiarach 21 x 29 cm. Następnie przygotowujemy mus, aby nasączyć biszkopty. Truskawki myjemy i osuszamy. Wraz z cukrem pudrem miksujemy je na gładki mus.
  2. W gotowym musie moczymy połowę biszkoptów i układamy je na dnie blaszki, wypełniając ją.
  3. Serki mascarpone wrzucamy do miski dodajemy 6 łyżek i mieszamy ,do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. W drugiej miseczce ubić śmietankę kremówkę na sztywno dodając 2 łyżki cukru pudru. Następnie do minimum zmniejszamy obroty miksera, dodajemy po łyżce serka mascarpone do połączenia się składników.
  5. Uzyskany krem dzielimy na połowę. Pierwszą połową smarujemy biszkopty ułożone na blaszce. Następnie nasączamy resztę biszkoptów w musie truskawkowym i kładziemy je na kremie. Przykrywamy biszkopty drugą połową kremu. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
  6. Pozostałe truskawki pokroić na 3 plasterki i poukładać na wierzchu.
  7. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *