Kopytka – to pomysł na pyszny bezmięsny obiad. Pamiętam je z czasów dzieciństwa, ,kiedy gotowała je moja mama. Od niej nauczyłam się przygotowywać najpyszniejsze ciasto na kopytka. Zapach rumieniącej się cebulki, która świetnie komponuje się z kopytkami, aż kusi , aby przygotować je od czasu do czasu. Serdecznie zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.
Kopytka – składniki :
- 1 kg obranych ziemniaków
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
- 1 czubata skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
Kopytka – sposób przygotowania
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie odparować i ostudzić. Ostudzone ziemniaki zmielić, dodać jajko, skrobię ziemniaczaną oraz połowę mąki pszennej.
- Zagniatać podsypując pozostałą mąką pszenną do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić i pozostanie tyko delikatnie lepkie. Nie można dać zbyt dużo mąki, aby ciasto nie stało się zbyt twarde.
- Ciasto na kopytka musi być także szybko wyrobione, bo im dłużej będziemy wyrabiać to ciasto będzie się coraz bardziej kleić.
- Wyrobione ciasto podzielić na kilka części. Każdą część zrolować na wałek i podzielić ( pod skosem ) na kopytka.
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę, zmniejszyć gaz i wrzucać kopytka partiami. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Po ugotowaniu wyciągać kopytka łyżką cedzakową. Podawać z ulubionym sosem. Smacznego.