Menu Zamknij

Kopytka

Kopytka – to pomysł na pyszny bezmięsny obiad. Pamiętam je z czasów dzieciństwa, ,kiedy gotowała je moja mama. Od niej nauczyłam się przygotowywać najpyszniejsze ciasto na kopytka. Zapach rumieniącej się cebulki, która świetnie komponuje się z kopytkami, aż kusi , aby przygotować je od czasu do czasu. Serdecznie zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.

Kopytka – składniki :

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 1 czubata skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Kopytka – sposób przygotowania

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie odparować i ostudzić. Ostudzone ziemniaki zmielić, dodać jajko, skrobię ziemniaczaną oraz połowę mąki pszennej.
  2. Zagniatać podsypując pozostałą mąką pszenną do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić i pozostanie tyko delikatnie lepkie. Nie można dać zbyt dużo mąki, aby ciasto nie stało się zbyt twarde.
  3. Ciasto na kopytka musi być także szybko wyrobione, bo im dłużej będziemy wyrabiać to ciasto będzie się coraz bardziej kleić.
  4. Wyrobione ciasto podzielić na kilka części. Każdą część zrolować na wałek i podzielić ( pod skosem ) na kopytka.
  5. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, zmniejszyć gaz i wrzucać kopytka partiami. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Po ugotowaniu wyciągać kopytka łyżką cedzakową. Podawać z ulubionym sosem. Smacznego.
kopytka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *