Menu Zamknij

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią to pyszne danie jednogarnkowe, które bardzo często przygotowuję w sezonie, a i też dużo razy w ciągu roku. Uwielbiamy duszone warzywa. To lekkie danie, którym głównym składnikiem jest cukinia, zawsze sprawdza się jako posiłek dla całej rodzinki na obiad a nawet ciepłą kolację z chlebkiem. Serdecznie polecam mój sprawdzony przepis.

Leczo z cukinią – składniki

2 kiełbasy np. podwawelska – około 0,5 kg.
3 – 4 cukinie – około 1,2 kg
2 średnie papryki żółte
2 papryki czerwone
5 średnich ogórków kiszonych
2 ząbki czosnku
passata pomidorowa z kartonika
2 cebule
olej rzepakowy do smażenia
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki cukru
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka suszonego oregano
szczypta papryki ostrej (chilli)
sól i pieprz do smaku ( ja dałam dość sporo )

Leczo z cukinią – sposób przygotowania

  1. Do przygotowania leczo kupiłam młode cukinie, które mają miękką skórkę.
  2. Cukinię umyłam, odcięłam końce i pokroiłam w dość dużą kostkę około 2 cm.
  3. Paprykę też oczyściłam z pestek, białych błon i pokroiłam w kostkę.
  4. Kiełbasę również pokroiłam w kostkę.
  5. Cebulkę obrałam z łupinek i też pocięłam w kosteczkę.
  6. Czosnek również obrałam i drobniutko posiekałam.
  7. Na głębokiej patelni zeszkliłam cebulkę. Następnie włożyłam do tego pokrojoną kiełbaskę i czosnek. Tak chwilę smażyłam, aż kiełbasa zaczęła się rumienić. Po tym czasie dodałam pokrojoną paprykę i jeszcze smażyłam wszystko 5 minut, co chwilę mieszając.
  8. Następnie dorzuciłam cukinię, pastę pomidorową, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, oregano, cukier oraz sól i pieprz.
    Posmakowałam. Jeżeli lubicie więcej przypraw to można dodać wg. uznania,
    Dusiłam wszystkie warzywa około 25 minut z przykrywką na mniejszym płomieniu.
  9. Potem pokroiłam ogórki w kostkę i dodałam do duszących warzyw. Przemieszałam i jeszcze dusiłam wszystko 10 minut. Na koniec dodałam jeszcze trochę soli i pieprzu. Smacznego.

Inspiracja: leczo z cukinią

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *