Zupa kalafiorowa – tradycyjna zupka polska ugotowana wg. tego przepisu jest idealnym pomysłem na rodzinny obiadek. Super kremowa, z dodatkiem warzyw i świeżego koperku. Najlepsza, moja ulubiona, która przypomina mi smaki z dzieciństwa. Przepis jest naprawdę prosty, a zupka niesamowicie smaczna. Zapraszam do wypróbowania.
lekka zupa kalafiorowa – składniki:
- 1 kalafior
- 1 pietruszka
- 3 marchewki
- kawałeczek pora
- 5 ziemniaczków
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 litry bulionu drobiowego lub rosołu
- śmietana słodka do zabielenia zupy
- pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
lekka zupa kalafiorowa – sposób przygotowania:
- Warzywa i ziemniaki obrałam z łupin. Marchewkę i pietruszkę pokroiłam w kosteczkę. Ziemniaki w większą kostkę.
- Z kalafiora wycięłam głąb i pokroiłam w małe różyczki.
- Do garnka wlałam bulion i trochę go podgrzałam. Następnie dorzuciłam do niego wszystkie warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie.
- Gotowałam zupę,aż mi zmiękły warzywa tak około 35 minut.
- Przy samym końcu gotowania wsypałam sól i pieprz do smaku. Posiekałam koperek i również dodałam do zupy. Na sam koniec zabieliłam śmietanką słodką.