Menu Zamknij

lekka zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa – tradycyjna zupka polska ugotowana wg. tego przepisu jest idealnym pomysłem na rodzinny obiadek. Super kremowa, z dodatkiem warzyw i świeżego koperku. Najlepsza, moja ulubiona, która przypomina mi smaki z dzieciństwa. Przepis jest naprawdę prosty, a zupka niesamowicie smaczna. Zapraszam do wypróbowania.

lekka zupa kalafiorowa – składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 pietruszka
  • 3 marchewki
  • kawałeczek pora
  • 5 ziemniaczków
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 litry bulionu drobiowego lub rosołu
  • śmietana słodka do zabielenia zupy
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku

lekka zupa kalafiorowa – sposób przygotowania:

  1. Warzywa i ziemniaki obrałam z łupin. Marchewkę i pietruszkę pokroiłam w kosteczkę. Ziemniaki w większą kostkę.
  2. Z kalafiora wycięłam głąb i pokroiłam w małe różyczki.
  3. Do garnka wlałam bulion i trochę go podgrzałam. Następnie dorzuciłam do niego wszystkie warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Gotowałam zupę,aż mi zmiękły warzywa tak około 35 minut.
  5. Przy samym końcu gotowania wsypałam sól i pieprz do smaku. Posiekałam koperek i również dodałam do zupy. Na sam koniec zabieliłam śmietanką słodką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *