Menu Zamknij

Marynata do karkówki w dwóch wersjach

Marynata do karkówki w wersji musztardowo – miodowej i pomidorowej. Karkóweczka na grillu to pierwsze co przychodzi mi na myśl, kiedy przyjeżdżają moi znajomi. Marynaty z mojego przepisu sprawiają, że mięsko jest bardzo soczyste, aromatyczne i pełne smaku. We własnej kuchni można cuda wyczarować. Wielu smakoszy grillowania używa własnych pomysłów, aby dobrze doprawić mięso. Ja też mam swoje dwie ulubione marynaty do mięska. Najlepiej do grillowania kupować mięsko z młodej świnki, ponieważ, jest bardziej soczysta. Składniki do marynaty są ogólnodostępne, które przeważnie mamy w domu. Obie są bardzo smaczne, aczkolwiek moją ulubioną marynatą jest musztardowa, która jest z dodatkiem miodu. Takie marynaty przyrządzone w domu są smaczniejsze, niż ze sklepu. Można wg uznania doprawić ulubionymi ziołami. Serdecznie polecam dwie marynaty do karkówki z grilla.

Marynata miodowo- musztardowa-składniki:

  • 2 łyżki miodu
  • 3 czubate łyżeczki musztardy (Dijon )
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • połowa cebuli
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/ łyżeczki majeranku suszonego
  • 2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka soli i pieprzu

Marynata pomidorowa- składniki:

  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 czubate łyżki ketchupu (łagodny lub pikantny )2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • pełna łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki łyżeczki ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • połowa cebuli

Marynata do karkówki – przepis:

  1. Przygotuj 2 kg karkówki. Jeden kilogram wykorzystałam do jednej marynaty, a drugi kilogram do drugiej. Każdy plaster pokrój o grubości 1 cm.
  2. Gdy potniemy mięso, przygotuj dwie miski na marynaty.
  3. Następnie czosnek drobniutko posiekać. Cebulę pokroić w zwykłe piórka.
  4. Do pierwszego pudełka wkładamy składniki na marynatę miodowo – musztardową, a do drugiego pudełka składniki na marynatę pomidorową.
  5. Karkówkę dzielimy po połowie ( 1 kg do jednej marynaty a drugi kilogram do drugiej marynaty)
  6. Po podzieleniu mięsa na dwie części wkładamy każdą część karkówki do pudełka z marynatą. Dobrze wymieszaj mięso w marynatach.
  7. Pojemniki z mięsem i marynatą zamykamy i wkładamy do lodówki na parę godzin. Dać czas,aby karkówka się dobrze zamarynowała.
  8. Przed grillowaniem usuwamy z mięsa cebulę i smażymy z dwóch stron na grillu, do momentu, gdy będziemy pewni, że karkówka w środku nie jest surowa. Nie pieczemy zbyt długo,aby mięso się nie przesuszyło. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *