Papryka w ketchupie – to świetna propozycja na zimowe przetwory do słoików. Smaczna, kolorowa. Pierwszy raz poczęstowała mnie córka i od razu wiedziałam,że to nie jest mój ostatni raz. Poprosiłam o przepis i teraz sama robię ją co jakiś czas. Dobry i sprawdzony przepis. Wystarczy parę składników i trochę pracy, by cieszyć się przez cały rok pysznym smakiem papryczki w zalewie. Papryczkę w zalewie można podawać jako przekąskę, lub przystawkę do posiłków domowych a także na grilla. Serdecznie zachęcam do przepisu.
Papryka w ketchupie – składniki:
- 1 kg. kolorowej papryki
- 2 średnie cebul
Zalewa:
- 3/4 szklanki ketchupu
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki octu
- 1 płaska łyżeczki soli
- 1,5 szklanki wody
- pieprz do smaku
Papryka w ketchupie – sposób przygotowania:
- Paprykę umyłam, wydrążyłam gniazda i pokroiłam w plasterki. Następnie cebulę obrałam i pokroiłam w piórka. Odstawiłam. Wszystkie składniki na zalewę włożyłam do garnka, wymieszałam.
- Gdy zalewa zaczęła się gotować wrzuciłam do niej pokrojoną paprykę i cebulę. Wszystko razem w garnku gotowałam około 8 minut stale mieszając. Taka proporcja do zalewy mi smakuje , ale można doprawić. Przestudzoną paprykę i cebulę włożyłam do słoików i zalałam zalewą. Pasteryzowałam około 10 minut. Smacznego.