Menu Zamknij

Papryka w ketchupie do słoików

Papryka w ketchupie – to świetna propozycja na zimowe przetwory do słoików. Smaczna, kolorowa. Pierwszy raz poczęstowała mnie córka i od razu wiedziałam,że to nie jest mój ostatni raz. Poprosiłam o przepis i teraz sama robię ją co jakiś czas. Dobry i sprawdzony przepis. Wystarczy parę składników i trochę pracy, by cieszyć się przez cały rok pysznym smakiem papryczki w zalewie. Papryczkę w zalewie można podawać jako przekąskę, lub przystawkę do posiłków domowych a także na grilla. Serdecznie zachęcam do przepisu.

Papryka w ketchupie – składniki:

  • 1 kg. kolorowej papryki
  • 2 średnie cebul

Zalewa:

  • 3/4 szklanki ketchupu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki octu
  • 1 płaska łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki wody
  • pieprz do smaku

Papryka w ketchupie – sposób przygotowania:

  1. Paprykę umyłam, wydrążyłam gniazda i pokroiłam w plasterki. Następnie cebulę obrałam i pokroiłam w piórka. Odstawiłam. Wszystkie składniki na zalewę włożyłam do garnka, wymieszałam.
  2. Gdy zalewa zaczęła się gotować wrzuciłam do niej pokrojoną paprykę i cebulę. Wszystko razem w garnku gotowałam około 8 minut stale mieszając. Taka proporcja do zalewy mi smakuje , ale można doprawić. Przestudzoną paprykę i cebulę włożyłam do słoików i zalałam zalewą. Pasteryzowałam około 10 minut. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *