Surówka colesław zyskała wielką popularność w moim domu i kręgu znajomych. Ta przepyszna surówka może stanowić jako super dodatek do obiadów lub np. grilla. Bardzo prosty i sprawdzony przepis. Wystarczy kilka zwykłych ogólnodostępnych składników, by zachwycić się wyjątkowym smakiem. Oryginalna wersja to obowiązkowo kapusta,marchew i przyprawy.Cały sekret smaku tej surówki tkwi w przygotowanym sosie, dlatego zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.
Surówka colesław- składniki:
- około 1 kg kapusty (najlepiej młodej )
- 2 nieduże marchewki
- 3 łyżki majonezu
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- 1,5 winnego octu ( jabłkowego )
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki cukru (najlepiej pudru )
Surówka colesław – sposób przygotowania:
- Ściągamy z kapusty pierwsze liście. Zdrowe liście drobno szatkujemy. Do tego używamy noża lub maszynki do szatkowania. Cebulę również obieramy i kroimy na drobniutko. Dodajemy do kapusty.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z kapustą. Całość solimy i odstawiamy,aby kapusta zmiękła.
- W innym pojemniku przygotowujemy sos. Do pojemniczka wlewamy jogurt, dodajemy majonez, biały,cukier, sok z cytryny, pieprz. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy.
- Na koniec polewamy kapustę z marchewką i cebulką przyrządzonym sosem. jeszcze raz mieszamy i odstawiamy do lodówki ,aby smaki się przegryzły.