Ciasto z czereśniami – u mnie w domu nazywane jest ciastem na ostatnią chwilę. Dlaczego? bo można je zrobić w ostatniej chwili, np. przed wizytą gości. Także w domku, gdy marzymy o czymś słodkim, niedrogim i szybkim do kawki to ciasto się sprawdzi. Błyskawiczne w wykonaniu. Ciasto zrobiłam z czereśniami, ale można zrobić też z innymi owocami w zależności od sezonu. Powiem szczerze, że soczyste czereśnie doskonale sprawdzają się w domowych wypiekach. To pyszne, szybkie, super wilgotne ciasto uwielbiają wszyscy. Zapraszam do przepisu.
Ciasto z czereśniami – składniki:
- 4 średnie jajka
- 1 szklanka cukru do wypieków
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 saszetka cukru waniliowego
- 1 i 1/5 szklanki mleka
- 3 niepełne szklanki mąki pszennej tortowej
- około 400 gram czereśni
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania ciasta
Ciasto z czereśniami – sposób przygotowania:
- Na początek – wszystkie składniki na ciasto wcześniej wyjęłam na blat kuchenny, aby nabrały temperatury pokojowej. Prawda jest taka, że unikam w ten sposób zakalca.
- Następnie przygotowałam mikser. Całe jajka razem z cukrem waniliowym i cukrem do wypieków utarłam na najwyższych obrotach. Ubijałam na tych obrotach tak około 10 minut, aż powstała puszysta masa. Masa zwiększyła swoją objętość.
- Po tym czasie zmniejszyłam obroty miksera i delikatnie wlewałam olej do masy jajecznej. Po chwili też bardzo delikatnie wlewałam mleko, ciągle miksując.
- Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiałam przez sitko. Przesianą mąkę powoli wsypałam do masy jajecznej i delikatnie drewnianą szpatułką mieszałam chwilę, oby się składniki połączyły.
- Czereśnie umyłam i wydrylowałam pestki.
- Ciasto wylałam na blaszkę 24×35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Czereśnie ułożyłam na wierzchu ciasta. Ciasto piekłam w temperaturze 170 st.C, tak około 45 minut.
- Na ciasto posypałam cukier puder. Smacznego.