Menu Zamknij

Ciasto ,, Soczyste” Brownie

Brownie – mniam, mniam. Sprawdzony przepis. Soczyste, bardzo czekoladowe ciasto. Intensywnie pachnące i niesamowicie wilgotne. Wspaniały smak ciasta z rozpływającą się czekoladą. Mojej rodzince mocno przypadło do gustu, szybko zniknęło z talerza. Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu.

ciasto brownie – składniki:

Składniki na ciasto:

  • 150 gram masła
  • 250 gram gorzkiej czekolady ( jeśli nie przepadacie za bardziej gorzkimi wypiekami ,można część czekolady gorzkiej zastąpić mleczną)
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki rumu lub wódki
  • 200 gram cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 150 gram mąki pszennej tortowej
  • 6 jaj

składniki na polewę:

  • 100 gram mlecznej czekolady
  • 50 gram gorzkiej czekolady
  • 125 g śmietanki kremówki

ciasto brownie – sposób wykonania:

  1. Połamaną czekoladę rozpuszczamy w garnuszku razem z masłem, mlekiem oraz ekstraktem. Pilnujemy,aż powstanie jednolita masa.
  2. W misie miksera należy należy wbić jaja i dodać cukier. Mikser ustawiamy na najwyższe obroty i ubijamy do momentu powstania puszystej, jasnej masy.
  3. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę oraz kakao. Mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki. Następnie dodać masę czekoladową i całość wymieszać za pomocą trzepaczki.
  4. Przygotowujemy okrągłą formę o średnicy 26 cm. Wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy nasze ciasto.
  5. Piekarnik nagrzać do temp. 160 st.C góra – dół. Ciasto wkładamy na średni poziom piekarnika i pieczemy około 50 – 60 minut. Po tym czasie najlepiej sprawdzić patyczkiem. Gdy się upiecze wyciągamy z piekarnika.
  6. Przygotowujemy polewę. W garnuszku roztapiamy czekoladę wraz śmietanką kremówką, cały czas mieszając do powstania jednolitej masy.
  7. Na koniec przygotowaną polewą pokryć całe ciasto. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *