Menu Zamknij

Domowe frytki z piekarnika

Szukacie pomysłu na pyszną i szybką przekąskę? To dobrze trafiliście. Dziś wam zaproponuję świetny przepis na frytki z piekarnika fit !! Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku a na dodatek o wiele zdrowsze od smażonych. Łatwo je przygotować i są równie smaczne. Frytki sprawdzą się jako oddzielne danie, a także w roli dodatku do mięs.

frytki z piekarnika składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 łyżki oleju

frytki z piekarnika sposób wykonania:

  1. Ziemniaki pokroiłam w paski. Przygotowałam miskę i włożyłam wszystkie przyprawy tzn. bazylia ,oregano, tymianek, paprykę słodką oraz sól. Wszystkie przyprawy wymieszałam, a następnie posypałam nimi frytki. Ponownie wszystko dokładnie wymieszałam.
  2. Polałam frytki olejem i znów wymieszałam.
  3. Następnie frytki poukładałam w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piekarnik nagrzałam do 210 st.C i piekłam z użyciem termobiegu około 15 – 20 minut. Po tym czasie przemieszałam frytki i dalej piekłam przez około 15 minut, do zrumienienia się.
  5. Gotowe podajemy z ulubionymi sosami. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *