Szukacie pomysłu na pyszną i szybką przekąskę? To dobrze trafiliście. Dziś wam zaproponuję świetny przepis na frytki z piekarnika fit !! Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku a na dodatek o wiele zdrowsze od smażonych. Łatwo je przygotować i są równie smaczne. Frytki sprawdzą się jako oddzielne danie, a także w roli dodatku do mięs.
frytki z piekarnika składniki:
- 1 kg ziemniaków
- sól
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka bazylii
- 2 łyżki oleju
frytki z piekarnika sposób wykonania:
- Ziemniaki pokroiłam w paski. Przygotowałam miskę i włożyłam wszystkie przyprawy tzn. bazylia ,oregano, tymianek, paprykę słodką oraz sól. Wszystkie przyprawy wymieszałam, a następnie posypałam nimi frytki. Ponownie wszystko dokładnie wymieszałam.
- Polałam frytki olejem i znów wymieszałam.
- Następnie frytki poukładałam w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzałam do 210 st.C i piekłam z użyciem termobiegu około 15 – 20 minut. Po tym czasie przemieszałam frytki i dalej piekłam przez około 15 minut, do zrumienienia się.
- Gotowe podajemy z ulubionymi sosami. Smacznego.