Menu Zamknij

Domowe lody truskawkowe

Super przepis na lody truskawkowe domowej roboty. Są tak smaczne, że od razu znikają. Super ożwiające na gorące dni. Wszyscy uwielbiamy lody ,a te wykonane samemu, naturalne są najlepsze. Są proste w wykonaniu, nie potrzeba żadnej maszyny do lodów, choć byłoby prościej, ale można samemu zrobić w domu i cieszyć się prawdziwie truskawkową konsystencją pysznych lodów.

Lody truskawkowe – składniki:

  • 250 g mascarpone
  • około 400 g truskawek
  • 5 łyżek cukru (można dać mniej lub więcej ,zależy od słodkości truskawek)
  • około 200 ml śmietanki kremówki

lody truskawkowe – wykonanie:

  1. Na początek wszystkie składniki mocno schłodziłam.
  2. Truskawki oczyściłam. Przełożyłam je do blendera, dodałam cukier. Miksowałam tak długo, aż powstała jednolita konsystencja.
  3. Ubite postawiłam w lodówce.
  4. Następnie w misie od miksera ubiłam śmietankę kremówkę razem z serkiem mascarpone, aż uzyskałam gęsty krem. (pamiętać, że miksujemy tylko do momentu połączenia się składników).
  5. Po tym czasie do masy dodałam mus z truskawkami i delikatnie wmieszałam go, aż składniki się połączą.
  6. Taką masę przelałam do plastikowego pojemnika i włożyłam do zamrażalki na około 4 godziny. W (zależności od stopnia mrożenia może być dłużej ).
  7. Podczas mrożenia ,tak co godzinę przemieszałam lody, aby były bardziej puszyste i nie wtrąciły się kryształki.
  8. Ja użyłam miksera i tak co godzinę przemieszałam lody przez około 2 minuty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *