Menu Zamknij

Mizeria na zimę

Uwielbiamy w domu przetwory z ogórków w różnej wersji. Dziś mam świetną propozycję na pyszną mizerię do słoików, dzięki której możemy cieszyć się smakiem ogórków przez cały rok. Delikatna w smaku i bardzo prosta w wykonaniu. Sprawdza się zimą, jako wspaniały dodatek do obiadu. Można podawać do kotletów, pieczonego kurczaka a nawet ryb. Nie ma nic lepszego jak spiżarnia pełna przetworów domowej roboty, dlatego warto zrobić taką mizerię i radować się letnim smakiem przez cały rok. Podajemy ją w miseczkach samą lub można też podawać ze śmietaną słodką lub kwaśną, a to już wg uznania jak lubicie. Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu.

mizeria na zimę- składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 5-6 łyżek siekanego koperku
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 3-4 łyżki octu ( można więcej,jeżeli lubicie bardziej kwaśne

mizeria na zimę – sposób wykonania:

  1. Ogórki moczyłam w wodzie około 1 godz. Moczymy przede wszystkim ogórki zerwane wcześniej. Obrałam skórkę i poszatkowałam w cienkie plasterki robotem kuchennym. (można też tarką)
  2. Poszatkowane w talarki ogórki przełożyłam do miski, dodałam ocet , cukier i sól. Wszystko przemieszałam. Następnie posiekałam koperek , dodałam go do ogórków i ponownie przemieszałam.
  3. Wyparzyłam słoiki. Ogórki łącznie z zalewą przełożyłam do słoiczków.
  4. Zakręcone słoiki z mizerią pasteryzowałam około 7 minut od wrzenia wody. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *