Menu Zamknij

Najlepszy domowy jabłecznik !

Jabłecznik – super prosty, super smaczny. Zawsze smakuje, zawsze się udaje i nigdy się nie nudzi. Uwielbiam jabłecznik w każdej wersji. Dzisiaj , chcę się podzielić z wami najlepszym, sprawdzonym przepisem na tradycyjny jabłecznik. Super wilgotny i mięciutki, który zaskakuję nie tylko smakiem ,ale i prostotą wykonania. Przepisów na jabłecznik jest dużo, ale ja dzielę się z wami najlepszym. Serdecznie zachęcam do wypróbowania.

domowy jabłecznik – składniki:

składniki na biszkopt:

  • 6 jaj rozmiar M
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 50 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru do wypieków
  • 250 gram mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

składniki na mus do ciasta:

  • 5 dużych jabłek
  • około 3 łyżki cukru ( można dać mniej lub więcej, zależy jakie mamy słodkie jabłka )
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml zimnej wody
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

składniki na lukier:

  • 2 -3 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru

domowy jabłecznik – wykonanie:

  1. Zaczynając przygotowywać jabłecznik zadbałam o to, aby wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej.
  2. Na początku przygotowałam misę miksera, do której wbiłam całe jajka (żółtka razem z białkami. ) Dodałam do jaj cukier i wszystko ubijałam na najwyższych obrotach 10 minut, aż masa prawie potroiła swoją objętość. Po tym czasie zmniejszyłam obroty na mniejsze i delikatnie po ściance misy wlewałam olej. Następnie dolałam mleko i dalej miksowałam na mniejszych obrotach. Wyłączyłam mikser i odstawiłam na chwilę. Do mąki dodałam proszek do pieczenia i przesiałam ją przez sito. Następnie dodałam mąkę do masy i wymieszałam delikatnie drewnianą łyżką tylko do połączenia się masy z mąką. (należy uważać,aby pęcherze powietrza nie pękały, bo biszkopt słabo wyrośnie)
  3. Następnie blaszkę o wymiarach 24 x 35 wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno przelałam połowę uzyskanego ciasta. Podpiekłam w temperaturze 175 st,C przez 15 minut. Do zarumienienia się ciasta. Ciasto powinno być prawie upieczone. Ja sprawdziłam patyczkiem. ( patyczek ma być prawie suchy.)
  4. Po tym czasie przygotowałam nadzienie. Jabłka obrałam i starłam na grubych oczkach. Do większego garnuszka przełożyłam jabłka , cynamon, cukier i sok z cytryny. (sok z cytryny dodaję wówczas, gdy jabłka są mocno słodkie). Gotowałam, aż sok trochę odparował. Następnie mąkę rozrobiłam z wodą i dorzuciłam do musu. Mieszałam tak, aż mus zaczął gęstnieć. Zdjęłam z ognia i przestudziłam.
  5. Na podpieczonym biszkopcie rozprowadziłam masę jabłkową. Delikatnie wyrównałam i wylałam na mus drugą połowę surowego ciasta. Włożyłam blaszkę do piekarnika i piekłam ciasto w temp. 175 st.C przez około 35 minut.( tak aby biszkopt u góry był suchy po nakłuciu patyczkiem.)
  6. Na koniec zrobiłam lukier. Cukier puder wymieszałam z wodą i sokiem z cytryny. Posmarowałam lukrem wierzch i ciasto przełożyłam do lodówki, aby masa jabłkowa i lukier nieco stężały.
  7. Ciasto można również posypać cukrem pudrem, zamiast lukru. Smacznego.
  8. Jeśli posiadacie swój mus jabłkowy, czy nawet ze sklepu, to należy go przełożyć do garnka, chwilę pogotować, aby trochę sok odparował, dodać skrobie ziemniaczaną i wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *