Jabłecznik – super prosty, super smaczny. Zawsze smakuje, zawsze się udaje i nigdy się nie nudzi. Uwielbiam jabłecznik w każdej wersji. Dzisiaj , chcę się podzielić z wami najlepszym, sprawdzonym przepisem na tradycyjny jabłecznik. Super wilgotny i mięciutki, który zaskakuję nie tylko smakiem ,ale i prostotą wykonania. Przepisów na jabłecznik jest dużo, ale ja dzielę się z wami najlepszym. Serdecznie zachęcam do wypróbowania.
domowy jabłecznik – składniki:
składniki na biszkopt:
- 6 jaj rozmiar M
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 50 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru do wypieków
- 250 gram mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na mus do ciasta:
- 5 dużych jabłek
- około 3 łyżki cukru ( można dać mniej lub więcej, zależy jakie mamy słodkie jabłka )
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 50 ml zimnej wody
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
składniki na lukier:
- 2 -3 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
domowy jabłecznik – wykonanie:
- Zaczynając przygotowywać jabłecznik zadbałam o to, aby wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej.
- Na początku przygotowałam misę miksera, do której wbiłam całe jajka (żółtka razem z białkami. ) Dodałam do jaj cukier i wszystko ubijałam na najwyższych obrotach 10 minut, aż masa prawie potroiła swoją objętość. Po tym czasie zmniejszyłam obroty na mniejsze i delikatnie po ściance misy wlewałam olej. Następnie dolałam mleko i dalej miksowałam na mniejszych obrotach. Wyłączyłam mikser i odstawiłam na chwilę. Do mąki dodałam proszek do pieczenia i przesiałam ją przez sito. Następnie dodałam mąkę do masy i wymieszałam delikatnie drewnianą łyżką tylko do połączenia się masy z mąką. (należy uważać,aby pęcherze powietrza nie pękały, bo biszkopt słabo wyrośnie)
- Następnie blaszkę o wymiarach 24 x 35 wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno przelałam połowę uzyskanego ciasta. Podpiekłam w temperaturze 175 st,C przez 15 minut. Do zarumienienia się ciasta. Ciasto powinno być prawie upieczone. Ja sprawdziłam patyczkiem. ( patyczek ma być prawie suchy.)
- Po tym czasie przygotowałam nadzienie. Jabłka obrałam i starłam na grubych oczkach. Do większego garnuszka przełożyłam jabłka , cynamon, cukier i sok z cytryny. (sok z cytryny dodaję wówczas, gdy jabłka są mocno słodkie). Gotowałam, aż sok trochę odparował. Następnie mąkę rozrobiłam z wodą i dorzuciłam do musu. Mieszałam tak, aż mus zaczął gęstnieć. Zdjęłam z ognia i przestudziłam.
- Na podpieczonym biszkopcie rozprowadziłam masę jabłkową. Delikatnie wyrównałam i wylałam na mus drugą połowę surowego ciasta. Włożyłam blaszkę do piekarnika i piekłam ciasto w temp. 175 st.C przez około 35 minut.( tak aby biszkopt u góry był suchy po nakłuciu patyczkiem.)
- Na koniec zrobiłam lukier. Cukier puder wymieszałam z wodą i sokiem z cytryny. Posmarowałam lukrem wierzch i ciasto przełożyłam do lodówki, aby masa jabłkowa i lukier nieco stężały.
- Ciasto można również posypać cukrem pudrem, zamiast lukru. Smacznego.
- Jeśli posiadacie swój mus jabłkowy, czy nawet ze sklepu, to należy go przełożyć do garnka, chwilę pogotować, aby trochę sok odparował, dodać skrobie ziemniaczaną i wymieszać.