Smaczne ogórki w zalewie słodko kwaśnej z miodem. To idealna propozycja dla wszystkich, którzy lubią przetwory słodko kwaśne. Ogórki królewskie są świetnym dodatkiem do dań obiadowych lub jeszcze w sezonie do grilla. Ta sałatka jest tak smaczna, że moja rodzinka otwiera słoiki tuż po zaprawieniu, dlatego zaprawiam więcej i w różnej wersji. Zapraszam do skorzystania z mojego przepisu.
ogórki królewskie – składniki:
- 2,5 kg. ogórków gruntowych
- koper ( po 1 koronie do słoika )
- czosnek ( po 1 ząbku do słoika)
- gorczyca (po pół łyżeczki do słoika)
- 2 płaskie łyżki soli
zalewa:
- 1 szklanka octu
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki miodu
ogórki królewskie – sposób wykonania:
- Ogórki najpierw moczyłam w wodzie około 2 godziny. Zlałam wodę i osuszyłam. Następnie obrałam i pokroiłam w talarki około 2 mm. Ja użyłam do cięcia robota kuchennego. Pokrojone ogórki posoliłam i odstawiłam je na około 2 godziny. W tym czasie ogórki puściły swój własny sok. Po tym czasie zlałam z ogórków puszczoną wodę. Następnie zaczęłam przygotowywać zalewę. Wszystkie składniki do zalewy prócz miodu zagotowałam. Do lekko przestudzonej zalewy dodałam 2 łyżki miodu.
- Na dno słoików włożyłam po 1 baldachu kopru, 1 ząbku czosnku i po pół łyżeczki gorczycy. Dopełniłam słoiki ogórkami i zalałam przygotowaną zalewą, tak, aby były całkowicie przykryte. Na koniec pasteryzowałam od wrzenia wody około 5 minut. Smacznego.