Menu Zamknij

Sałatka do słoików z kapustą, papryką i ogórkiem

Sałatka do słoików na zimę. Prawda jest taka,że nie ma jak przetwory domowej roboty na zimę!! Prócz słodkich kompotów czy dżemów warto jest też przygotować pyszne surówki, a zimą jak znalazł do obiadków. Dziś proponuję fajną , pyszną i kolorową sałatkę z kapustą w roli głównej, ale też innych znanych wam warzyw. Kolorowa ,pyszna i łatwa do zrobienia.Nie za ostra ,nie za kwaśna. W sam raz .Serdecznie zachęcam do przepisu.

sałatka do słoików – składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 4 ogórki gruntowe
  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka soli

Na zalewę:

  • 3 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki octu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki pieprzu czarnego

sałatka do słoików na zimę – sposób przygotowania:

  1. Kapustę oczyściłam i dość drobno poszatkowałam. Następnie pokroiłam ogórki w plastry i dodałam do kapusty. Całość posoliłam , wymieszałam i na około 1,5 godz. wstawiłam do lodówki.
  2. Następnie starłam marchew na grubych oczkach, cebulę pokroiłam w półplasterki a paprykę czerwoną i żółtą w plasterki.
  3. Wszystkie warzywa mieszam razem.
  4. W garnku wszystkie składniki do zalewy zagotowuję.
  5. Do słoiczków nakładam sałatkę i wypełniam ją po brzegi zalewą.
  6. Zakręciłam i pasteryzowałam od momentu wrzenia wody około 15 minut.
  7. Po tym czasie wyjęłam słoiki ,ułożyłam do góry dnem do ostudzenia. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *