Sałatka do słoików na zimę. Prawda jest taka,że nie ma jak przetwory domowej roboty na zimę!! Prócz słodkich kompotów czy dżemów warto jest też przygotować pyszne surówki, a zimą jak znalazł do obiadków. Dziś proponuję fajną , pyszną i kolorową sałatkę z kapustą w roli głównej, ale też innych znanych wam warzyw. Kolorowa ,pyszna i łatwa do zrobienia.Nie za ostra ,nie za kwaśna. W sam raz .Serdecznie zachęcam do przepisu.
sałatka do słoików – składniki:
- 1 kg białej kapusty
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 4 ogórki gruntowe
- 4 marchewki
- 2 cebule
- 1 łyżeczka soli
Na zalewę:
- 3 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 szklanki octu
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 4 kulki pieprzu czarnego
sałatka do słoików na zimę – sposób przygotowania:
- Kapustę oczyściłam i dość drobno poszatkowałam. Następnie pokroiłam ogórki w plastry i dodałam do kapusty. Całość posoliłam , wymieszałam i na około 1,5 godz. wstawiłam do lodówki.
- Następnie starłam marchew na grubych oczkach, cebulę pokroiłam w półplasterki a paprykę czerwoną i żółtą w plasterki.
- Wszystkie warzywa mieszam razem.
- W garnku wszystkie składniki do zalewy zagotowuję.
- Do słoiczków nakładam sałatkę i wypełniam ją po brzegi zalewą.
- Zakręciłam i pasteryzowałam od momentu wrzenia wody około 15 minut.
- Po tym czasie wyjęłam słoiki ,ułożyłam do góry dnem do ostudzenia. Smacznego.