Menu Zamknij

Sałatka z ogórków 2 w 1 !

Świetna sałatka na teraz i na zimę. Przepis ostatnio dostałam od mojej koleżanki. Bardzo lubimy ogórki , dlatego też wypróbowałam tą sałatkę. Smaczna, a potrzeba tylko kilka składników. Ogórki na zimę przygotowuję w różnych wersjach ,ale ta akurat najlepiej przypadła mojej rodzince do gustu. Można ją zrobić i jeść na bieżąco lub pasteryzować w słoiczkach na zimę. Prosta i niedroga a letnimi smakami można cieszyć się przez cały rok. Idealnie sprawdza się do obiadów, grilla a nawet do kanapek. Serdecznie zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.

Sałatka z ogórków – składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 5 marchewek
  • 1 łyżka soli

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała łyżeczka soli

Sałaka z ogórków – sposób przygotowania:

  1. Ogórki najpierw moczyłam w wodzie około 2 godziny, aby były jędrne. Następnie pocięłam je w talarki łącznie ze skórka za pomocą robota kuchennego. (można na tarce )
  2. Przełożyłam do miski, posypałam solą i odstawiłam w ciemne miejsce na około 1,5 godziny.
  3. Marchew starłam na dużych oczkach.
  4. Po tym czasie przygotowałam zalewę. Zagotowałam wszystkie składniki do zalewy.
  5. Z ogórków zlałam nadmiar soku ,który puścił. Do miski z ogórkami dodałam startą marchewkę. Wymieszałam.
  6. Sałatkę przełożyłam do słoików. Zalałam do pełna zalewą. Pasteryzowałam około 5 minut od wrzenia wody. Jeżeli chcecie zajadać sałatkę od razu, to nie trzeba pasteryzować. Należy zostawić w zalewie,aby smaki się przegryzły.Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *