Świetna sałatka na teraz i na zimę. Przepis ostatnio dostałam od mojej koleżanki. Bardzo lubimy ogórki , dlatego też wypróbowałam tą sałatkę. Smaczna, a potrzeba tylko kilka składników. Ogórki na zimę przygotowuję w różnych wersjach ,ale ta akurat najlepiej przypadła mojej rodzince do gustu. Można ją zrobić i jeść na bieżąco lub pasteryzować w słoiczkach na zimę. Prosta i niedroga a letnimi smakami można cieszyć się przez cały rok. Idealnie sprawdza się do obiadów, grilla a nawet do kanapek. Serdecznie zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.
Sałatka z ogórków – składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 5 marchewek
- 1 łyżka soli
Zalewa:
- 3 szklanki wody
- 0,5 szklanki octu
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 mała łyżeczka soli
Sałaka z ogórków – sposób przygotowania:
- Ogórki najpierw moczyłam w wodzie około 2 godziny, aby były jędrne. Następnie pocięłam je w talarki łącznie ze skórka za pomocą robota kuchennego. (można na tarce )
- Przełożyłam do miski, posypałam solą i odstawiłam w ciemne miejsce na około 1,5 godziny.
- Marchew starłam na dużych oczkach.
- Po tym czasie przygotowałam zalewę. Zagotowałam wszystkie składniki do zalewy.
- Z ogórków zlałam nadmiar soku ,który puścił. Do miski z ogórkami dodałam startą marchewkę. Wymieszałam.
- Sałatkę przełożyłam do słoików. Zalałam do pełna zalewą. Pasteryzowałam około 5 minut od wrzenia wody. Jeżeli chcecie zajadać sałatkę od razu, to nie trzeba pasteryzować. Należy zostawić w zalewie,aby smaki się przegryzły.Smacznego.
