Bardzo smaczna surówka z czerwonej kapusty. Delikatna z dodatkiem majonezu jest nierozłącznym dodatkiem do obiadu. Nie da się ukryć, że kapusta jest smaczna. Surówka na jej bazie jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Niebywale proste przygotowanie , a rezultat zasmakuje smakiem. Obiad podany z tą surówką będzie jeszcze większą pokusą. Serdecznie zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.
surówka z czerwonej kapusty składniki:
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 1 mniejsza cebulka
- 4 czubate łyżki majonezu
- 1 czubata łyżeczki musztardy miodowej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka octu spirytusowego
- pieprz do smaku
- około 1 łyżeczka cukru
- odrobinę posiekanej pietruszki
surówka z czerwonej kapusty – sposób przygotowania:
- Pierwsze liście z kapusty zdjęłam. Podzieliłam na połowę. Usunęłam głąb i drobniutko poszatkowałam kapustę. Cebulkę bardzo drobniutko posiekałam. Jeżeli kapusta jest zbyt twarda można ją zalać na chwilę wrzątkiem. Po czym zlać wodę i dokładnie kapustę osuszyć.
- Przełożyłam kapustę do innej miski i dodałam 1 płaską łyżeczkę soli. Kapustę z posypaną solą pogniotłam trochę w dłoniach i odłożyłam kapustę na około 30 minut. Wówczas ona bardziej zmiękła.
- W między czasie drobno posiekałam cebulkę i dodałam do kapusty.
- Następnie dodałam resztę przypraw tzn. majonez, ocet, musztardę, pieprz i cukier. Na koniec dodałam siekaną pietruszkę i wszystko razem przemieszałam. Surówka najlepiej smakuje po 1 godzinie. Należy wstawić ją do lodówki. Smacznego.