Smaczne ciasto jogurtowe. Puszyste i wilgotne. Niebywale proste w wykonaniu , poradzi sobie z nim każdy początkujący. Super pomysł, kiedy mamy tylko kilka chwil, aby przygotować coś do kawki dla gości. Równie dobrze można upiec takie ciasto z innymi ulubionymi owocami. Zapraszam do przepisu.
ciasto jogurtowe z jabłkami – składniki:
- 1 kubek jogurtu naturalnego 170 g
- kubeczek należy umyć, ponieważ posłuży on nam za miarkę
- 3 kubeczki mąki
- 1 kubeczek oleju roślinnego
- 2 kubeczki cukru
- 4 jajka ( białka oddzielić od żółtek)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- cukier puder do posypania
ciasto jogurtowe z jabłkami – sposób wykonania:
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodawać żółtko po żółtku cały czas miksując. Dalej dodać cukier, olej wlać strumieniem i jogurt.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
- Jabłka obrać , pokroić w plasterki.
- Blaszkę o wymiarach 24 x 24 wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto przelać do blaszki i na wierzchu poukładać jabłka.
- Piec w 175 st. przez około 40 – 50 minut.
- Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.