Menu Zamknij

Błyskawiczne ciasto jogurtowe z jabłkami

Smaczne ciasto jogurtowe. Puszyste i wilgotne. Niebywale proste w wykonaniu , poradzi sobie z nim każdy początkujący. Super pomysł, kiedy mamy tylko kilka chwil, aby przygotować coś do kawki dla gości. Równie dobrze można upiec takie ciasto z innymi ulubionymi owocami. Zapraszam do przepisu.

ciasto jogurtowe z jabłkami – składniki:

  • 1 kubek jogurtu naturalnego 170 g
  • kubeczek należy umyć, ponieważ posłuży on nam za miarkę
  • 3 kubeczki mąki
  • 1 kubeczek oleju roślinnego
  • 2 kubeczki cukru
  • 4 jajka ( białka oddzielić od żółtek)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • cukier puder do posypania

ciasto jogurtowe z jabłkami – sposób wykonania:

  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodawać żółtko po żółtku cały czas miksując. Dalej dodać cukier, olej wlać strumieniem i jogurt.
  3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
  4. Jabłka obrać , pokroić w plasterki.
  5. Blaszkę o wymiarach 24 x 24 wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Ciasto przelać do blaszki i na wierzchu poukładać jabłka.
  7. Piec w 175 st. przez około 40 – 50 minut.
  8. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *