Menu Zamknij

Ciasto Czeska wiśnia

Może skusicie się na ciasto czeska wiśnia? Sprawdzony przepis na pyszne, efektowne, łatwe w wykonaniu a na dodatek bez pieczenia ciasto. Gwarantuję,że zrobiona czeska wiśnia raz, na zawsze wpisuję się do domowego menu. Zapraszam do wypróbowania.

ciasto Czeska wiśnia – składniki:

  • Na spód- herbatniki kakaowe 120 gram ( około 17 sztuk dużych herbatników )
  • 500 ml śmietanki kremówki (36% )
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 słoiki wiśni drylowanych ( u mnie około 720 gram wypestkowanych wiśni)
  • 800 ml kompotu
  • 2 cytrynowe galaretki
  • 2 szklanki wrzątku
  • 2 galaretki wiśniowe
  • cukier do dosłodzenia kompotu ( zależy jaki słodki jest kompot, ja dałam 3 łyżki )

ciasto Czeska wiśnia – sposób wykonania:

  1. na przygotowanej blaszce o wymiarach 22x 28 cm rozkładamy na spodzie herbatniki.
  2. Cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
  3. ostudzoną galaretkę włożyć do lodówki,aby się schłodziła tak do temperatury śmietanki.
  4. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na dość sztywną masę.
  5. Schłodzoną galaretkę cytrynową dolewać do śmietany i ubijać do połączenia się składników. Włożyć na jakiś czas do lodówki, aby nieco stężała i delikatnie przelać na herbatniki.
  6. Następnie przygotować masę wiśniową. W tym celu na sitku oddzielamy wiśnie od kompotu. Jeżeli macie trochę mniej kompotu niż 800 ml, to można dolać wody.
  7. Do garnka przelewamy kompot i dodajemy cukier. Podgrzewamy i mieszamy.
  8. Po tym czasie zestawić kompot z palnika i do gorącego kompotu dodajemy 2 galaretki wiśniowe. Studzimy i dodajemy wiśnie. Wstawiamy do lodówki by masa trochę stężała.
  9. Lekko gęstą galaretkę z owocami przelać na masę śmietanową. wstawić do lodówki ,aby całkowicie stężała. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *