Menu Zamknij

Sałatka z tuńczykiem na krakersach

Bardzo pyszna sałatka warstwowa na krakersach. Sycąca, idealnie pasuje na różnego rodzaju imprezy i przyjęcia. Przyciąga smakiem jak i wyglądem. Na pewno zaskoczy niejednego gościa. U mnie w rodzinie ta sałatka jest królową przyjęć. Zapraszam do wypróbowania.

sałatka z tuńczykiem na krakersach – składniki:

  • około półtorej paczki krakersów
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 puszka dobrej jakości tuńczyka
  • 3-4 ogórki korniszony
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 150 gram żółtego sera
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku

sałatka z tuńczykiem na krakersach – wykonanie:

  1. Do przygotowania potrzebujemy płaskie naczynie, ja użyłam tacki. Na tackę układamy warstwę krakersów. Ser ścieramy na drobnych oczkach. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Do sera i ogórków dodajemy 2 łyżki majonezu, mieszamy i rozprowadzamy na krakersach. Następnie kładziemy drugą warstwę krakersów. Tuńczyka odsączamy,rozgniatamy widelcem i dodajemy 1 łyżkę majonezu. Tuńczyka rozprowadzamy na drugiej warstwie.
  2. Ponownie rozkładamy krakersy. Białka jajek oddzielamy od żółtek.
  3. Białka drobniutko kroimy, dodajemy 2 łyżki majonezu, sól i pieprz. Rozprowadzamy na krakersach.
  4. Ostatnią warstwę krakersów dekorujemy pokrojonymi żółtkami i szczypiorkiem. Odstawiamy do lodówki, aby krakersy nieco zmiękły. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *