Bardzo pyszna sałatka warstwowa na krakersach. Sycąca, idealnie pasuje na różnego rodzaju imprezy i przyjęcia. Przyciąga smakiem jak i wyglądem. Na pewno zaskoczy niejednego gościa. U mnie w rodzinie ta sałatka jest królową przyjęć. Zapraszam do wypróbowania.
sałatka z tuńczykiem na krakersach – składniki:
- około półtorej paczki krakersów
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 puszka dobrej jakości tuńczyka
- 3-4 ogórki korniszony
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 150 gram żółtego sera
- majonez
- sól i pieprz do smaku
sałatka z tuńczykiem na krakersach – wykonanie:
- Do przygotowania potrzebujemy płaskie naczynie, ja użyłam tacki. Na tackę układamy warstwę krakersów. Ser ścieramy na drobnych oczkach. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Do sera i ogórków dodajemy 2 łyżki majonezu, mieszamy i rozprowadzamy na krakersach. Następnie kładziemy drugą warstwę krakersów. Tuńczyka odsączamy,rozgniatamy widelcem i dodajemy 1 łyżkę majonezu. Tuńczyka rozprowadzamy na drugiej warstwie.
- Ponownie rozkładamy krakersy. Białka jajek oddzielamy od żółtek.
- Białka drobniutko kroimy, dodajemy 2 łyżki majonezu, sól i pieprz. Rozprowadzamy na krakersach.
- Ostatnią warstwę krakersów dekorujemy pokrojonymi żółtkami i szczypiorkiem. Odstawiamy do lodówki, aby krakersy nieco zmiękły. Smacznego.